Sănătate

Cum recunoşti şi cum învingi depresia (II)

Este nevoie de o analiză interioară, este nevoie de recunoaştere, apoi de acceptare a acestei situaţii. În astfel de cazuri, este extrem de important ca familia sau prietenii apropiaţi să fie alături de persoana care a căzut victimă dezamăgirii profunde. Această stare nu trebuie tratată cu indiferenţă. Chiar dacă psihicul se poate remonta pentru a se trece peste un astfel de episod chiar şi fără ajutor, în timp depresia va reapare. Factorii negativi, fie sociali, economici, profesionali, dar poate şi anumite probleme care pot să apară în familie, pot să reactiveze în mod repetat depresia. 

Dacă nu se intervine chiar la început, boala se poate agrava. În timp, depresia poate fi însoţită de palpitaţii sau oscilaţii ale tensiunii arteriale pe parcursul unei zile, tahicardie, senzaţia de nod în gât, senzaţia de teamă involuntară care nu poate fi legată de un obiect sau o acţiune. Un alt semnal de alarmă este insomnia. Aceasta se poate manifesta fie în momentul în care ar trebui să înceapă somnul sau poate apărea şi în perioada de somn profund, între 3 şi 5 dimineaţa.

Depresia poate fi însoţită şi de tulburări de alimentaţie. Lipsa poftei de mâncare sau mâncatul exagerat sunt alte semne care pot da de gândit. Mai apar și tulburări de alimentație. Persoanele care suferă de depresie pot mânca exagerat de mult. Datorită faptului că în substratul fenomenului de tulburare anxios-depresivă se află lipsa majoră de energie pentru buna funcţionare neuronală, dulciurile pot fi preferate în perioadele acestea. Foarte important este ca aceste semne să fie repetitive, să aibă loc de cel puţin două-trei ori pe săptămână. În cazul în care toate semnele sunt persistente pentru o perioadă mai mare de câteva luni, trebuie neapărat cerut sprijinul unui doctor.

În cazul în care toate aceste simptome se repetă timp de cel puţin o lună, este momentul să se ia primele măsuri. Orice episod anxios-depresiv netratat mai mult de şase luni se organicizează şi afectează creierul. De aici şi până la tulburările de memorie nu mai este decât un pas. Toate aceste stări nu sunt foarte uşor de suportat.

Chiar dacă depresia impune o anumită dorinţă de izolare, aceasta trebuie înfrântă. Persoanele care suferă de depresie trebuie să accepte societatea sau, dacă acest lucru este destul de greu, trebuie căutat sprijinul apropiaţilor. Comunicarea este deosebit de esenţială. Cei care suferă de episoade anxios-depresive trebuie să facă tot posibilul pentru a sta mereu în preajma persoanelor cu care empatizează. Vestea bună este că depresia este reversibilă, dar numai dacă este urmat tratamentul impus şi dacă este respectat programul psihoterapeutic! Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să se ia primele măsuri chiar în faza incipientă a bolii.
 
Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *