Război

Cum s-a ales praful de o temută brigadă de elită a Rusiei după ce a fost trimisă să lupte în Ucraina: „A fost spulberată”

Brigada de Infanterie 200 era o unitate de elită din cadrul districtului militar Nord cu baza în regiunea Murmansk înainte de a fi trimisă să ia parte la invazia Ucrainei: aproape decimată de trupele ucrainene în primele luni de război și peticită ulterior cu recruți, îi va lua mult timp să redevină ce a fost, relatează Washington Post, care a consultat documente interne, a stat de vorbă cu soldați ruși și cu oficiali de informații ucraineni și occidentali.

Înainte de a fi aruncată în asaltul Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie, Brigada 200 era o divizie de temut, fiind însărcinată cu protejarea arsenalului nuclear al Rusiei din peninsula Kola, în extremitatea nordică a Europei. Cu toate că a fost trimisă în războiul din Ucraina cu cele mai performante arme, între care lansatoare portabile de rachete și tancuri moderne, totuși în numai câteva luni s-a ales praful, potrivit unei reconstrucții a detașării sale pe frontul din Ucraina.

Experții consultați de WP, care au examinat documentele interne ale unității, au remarcat că Brigada traversează o perioadă de criză.

La finele lunii mai, după trei luni de război, capacitatea de luptă a celor două grupuri tactice la nivel de batalion, care însumau circa 1.400 de soldați, a scăzut la nici 60%, fiind obligată să aștepte întăriri, după ce a fost împinsă înapoi peste graniță, a notat Pekka Toveri, fost director al serviciului finlandez de informații în materie de apărare, remarcând că pierderile suferite de divizie arată cât de prost au mers lucrurile pentru Rusia de bun început.

Comandantul unității a fost grav rănit și a trebuit să fie înlocuit. Totodată, armele performante cu care fusese dotată unitatea au sfârșit fie distruse, fie capturate.

În lunile următoare, Brigada 200 a continuat să acumuleze pierderi pe frontul de luptă din nord-vest – totuși, odată cu reluarea ofensivei ruse asupra Harkovului, în septembrie, a fost retrimisă să recupereze teritoriile pierdute alături de alte forțe.

O forță uzată după primele luni de război

Capacitățile inițiale ale Brigăzii s-au degradat semnificativ în doar câteva luni: trupele profesioniste și bine antrenate ce au pornit în luptă cu tancuri de ultimă generație au fost înlocuite cu o adunătură de recruți slab instruiți și echipați, care nu luptau din convingere.

„Unitatea este într-o profundă stare de degradare”, a dezvăluit un soldat care a ajuns în Brigada 200 în urma ordinului de mobilizare dat de Putin în septembrie. Acesta spune că el și camarazii săi au primit „căști din 1941 recondiționate și veste fără armură” și instruiți să meargă pe front și să tragă.

Soarta pe care a avut-o această unitate, care în prezent nici „nu mai poate fi considerată o forță de luptă”, potrivit unui oficial militar european, este surprinzătoare având în vedere că a avut avantajul experienței și al echipamentelor performante.

Garnizoana Brigăzii se află în cadrul unor baze spartane arctice la mai puțin de 20 km de granița cu Norvegia, iar poziția sa, în municipalitatea Pencenga, la nord-vest de Murmansk, subliniază că existența ei are miză mare să slujească drept tampon între puterile NATO și bazele din Marea Barents ale Flotei Nordice.

Batalionul 200 face parte dintr-un sistem de apărare interconectat al flotei nordice și bazelor acesteia, un sistem care se bazează totodată pe locația lor îndepărtată, pe straturi de securitate și pe unități suplimentare din Peninsula Kola.

În ciuda mizei misiunii sale în Arctica, detașamentul 200 a fost în mod repetat solicitat de Kremlin pentru misiuni prioritare peste hotare. Ofițerii săi au fost trimiși în Siria pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să își mențină controlul asupra puterii și, potrivit oficialilor ucraineni și unui raport al publicației de investigații Bellingcat, unitatea a fost implicată clandestin în încercarea Rusiei din 2014 de a cuceri teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

O misiune dificilă

La fel și ca alte trupe, efectivele acestei unități au fost lăsate să creadă că se află în Belarus pentru exerciții militare și au aflat abia în ziua invaziei că o să participe la un război împotriva țării vecine, potrivit mărturiilor obținute de armata ucraineană de la soldații capturați.

Până la sfârșitul zilei, mai multe divizii ale Batalionului 200 au căzut pradă ambuscadelor sau au fost atacate, zeci de soldați fiind uciși sau răniți, iar echipamentele lor, inclusiv tancuri și lansatoare de rachete portabile “Grad”, au fost distruse sau abandonate pe marginea drumurilor, potrivit relatărilor ucrainene și occidentale.

Amploarea dezastrului poate fi explicat parțial prin faptul că Brigadă a avut una dintre cele mai grele sarcini ale invaziei, întrucât a fost trimisă pe frontul din nord „bine apărat de soldați ucraineni extrem de motivați”, a remarcat un oficial de informații european.

Cu toate că planul Kievul a fost organizat în jurul apărării capitalei, a trimis multiple unități pentru a proteja și Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Brigada a întâmpinat aceleași probleme logistice ca restul trupelor după ce și-a epuizat proviziile de hrană și combustibil și comandanții nu au avut ocazia să-și pregătească trupele pentru ce vor întâmpina în Ucraina, pentru că Putin a ținut invazia secretă până și față de consilierii de rang înalt.

Luată prin surprindere de rezistența ucraineană, divizia 200 a petrecut săptămânile următoare respingând contraatacurile și săpând poziții defensive la nord de Harkov, au declarat oficialii. În această perioadă, comandantul brigăzii, colonelul Denis Kurilo, în vârstă de 44 de ani, a fost grav rănit într-un atac care, potrivit oficialilor occidentali, i-a distrus tancul. Oficialii ucraineni au raportat inițial că Kurilo a fost ucis. Dar documentele interne ale brigăzii menționează o “rană suferită în luptă datată 22 aprilie” care a necesitat în cele din urmă spitalizarea sa.

Evidența supraviețuitorilor

De altfel, la momentul când s-a retras înapoi peste graniță, în regiunea Belgorod, la finele lunii mai, Brigada a făcut evidența supraviețuitorilor: un tabel a cărui autenticitate a fost confirmată de oficiali occidentali a consemnat 892 de militari încă „prezenți”. Potrivit serviciilor de informații europene care monitorizează Brigada, aceasta a intrat în luptă cu două grupuri de batalion, numărând între 1.400 și 1.600 de soldați.

Un oficial a descris daunele pe care astfel de pierderi le-ar fi provocat asupra eficienței și moralului unității ca fiind “catastrofale”.

Conform documentelor, brigada aștepta 138 de întăriri, fără a indica cine sunt și nivelul lor de pregătire. Evidențele conțin și fișa medicală a comandantului unități care în urma unui traumatism cranio-cerebral avea simptome de vomă, lacune de memorie și dezorientare. El a fost trimis la un spital militar din Moscova de unde a fost externat după circa o lună.

Toveri, fostul șef al serviciilor de informații finlandeze, a declarat că documente arată un efort al comandanților de a face un bilanț al forțelor lor, fără a ține cont de cauzele uzurii acestora.

„Pur și simplu au făcut o nouă contabilitate”, a spus Toveri, adăugând că această manieră de a proceda este în concordanță cu o cultură militară rusă considerată mai insensibilă decât cea occidentală în ceea ce privește pierderile. “Au fost în război timp de trei luni și nu este menționat niciun om ucis în luptă”, a spus Toveri.

Momentele de criză ale Brigăzii 200

Brigada a fost cuprinsă de o criză pe două fronturi: încercau din greu să găsească întăriri în Murmansk, în timp ce batalioanele împuținate din Belgorod primeau ordin să se întoarcă în Ucraina.

În disperare de cauză, brigada a început în iunie să formeze ceea ce a numit un “batalion mixt de voluntari”, aducând laolaltă marinari ai Flotei Nordice, specialiști în logistică și alte categorii de recruți, în mare parte constrânși să intre în luptă în ciuda faptului că aveau puțină experiență sau pregătire, potrivit oficialilor occidentali.

Oficialii militari ucraineni au descris forța care a revenit în luptă la finele primăverii ca fiind totuși, în ciuda degradării evidente, mai profesionistă decât separatiștii pro-ruși cu care s-au confruntat la periferia Harkovului.

Soldații din unitatea 200 au fost mai puțin predispuși să vorbească pe liniile telefonice nesecurizate, au adus o putere de foc mult mai mare și s-au dovedit pricepuți la tragere, a declarat Taras Șevchenko, comandantul unei unități de artilerie și recunoaștere din cadrul apărării teritoriale din Ucraina.

Acesta a descris o confruntare cu Brigada 200 la începutul lunii iunie, într-un sat aflat la nord de Harkov. Soldații ruși i-au prins pe luptătorii săi cu garda jos după ce au început să tragă asupra clădirii de unde conduceau operațiunile. Au urmau schimburi de focuri în care nicio parte nu a făcut progrese moment în care acest comandant ucrainean a decis să oprească focul pentru a da părții inamice senzația că au rămas fără muniție. Între timp, a trimis drone pentru a le stabili cu mai multă precizie poziția și așa au aflat că soldații ruși se relaxaseră, convinși că au scăpat de pericol.

„Nimic nu-i ataca, așa că puteau face plajă fără grijă”, a povestit Shevchenko. “Au făcut dușuri în aer liber. Alergau fără veste antiglonț, fără căști”.

Forțele ucrainene au profitat, declanșând un baraj de 40 de minute cu mortiere, tancuri și piese de artilerie din epoca sovietică, urmate de un atac în cursul nopții.

„Nu știau unde să fugă”, a spus Șevcenko. Satul a fost eliberat și locuitorii au estimat că aproximativ 100 de soldați ruși au murit în cele două zile de atac, deși nu există cifre oficiale. Comandantul ucrainean a explicat că trupele au rămas fără vehicule cu ajutorul cărora ar fi putut evacua răniții, iar cei mai mulți dintre ei au murit în cursul nopții din cauza hemoragiei, au povestit localnicii.

În această secvență de luptă, detașamentul 200 a demonstrat că e capabil atât de o eficiență letală, cât și de o indisciplină fatală. Performanța neregulată este caracteristică unei unități pe care oficialii de securitate occidentali o descriu ca fiind una dintre cele mai performante brigăzi rusești, dar care, cu toate acestea, este afectată de disfuncționalități sistemice.

Mortală dar lipsită de disciplină

Cuplată cu Flota Nordică, trupele acestei unități de elită sunt primele care primesc echipamente speciale și antrenament de calitate pentru condițiile arctice deosebit de aspre.

Și totuși, occidentalii care s-au aventurat la Pechenga înainte ca Rusia să restricționeze călătoriile descriu baza ca pe o garnizoană sumbră, unde ofițerii neglijau moralul trupelor, iar soldații puteau părea să nu aibă deloc habar de identitatea și misiunea brigăzii.

Thomas Nilsen, editor al Barents Observer – un site norvegian de știri care urmărește îndeaproape Brigada 200 – a povestit o conversație cu soldații întâlniți la un bar din apropierea bazei, care nu știau că se află în apropierea unei țări NATO, până când el a scos o hartă de pe telefonul său pentru a le arăta.

Citește și: O unitate de elită a GRU a suferit pierderi grele în Ucraina: „Aruncați în mașina de tocat carne”
În 2020, un subofițer din Brigada 200 a postat videoclipuri pe rețelele de socializare în care îi acuza pe superiori de neglijență și corupție. Unul dintre ele arăta apartamentele mizere rezervate ofițerilor, cu aparate ruginite, mucegai pe pereți și grămezi de gunoaie în unitățile neocupate.

„Comandantul brigăzii nici măcar nu trece pe aici. Nu-i pasă cum trăiesc subalternii săi”, a denunțat militarul rus.

Războiul pare să fi exacerbat aceste probleme de moral și unitate.

Zeci de soldați din Pechenga au refuzat să meargă la luptă în primele luni ale invaziei, potrivit unor oficiali din serviciile de securitate occidentale. Nu este clar ce s-a întâmplat cu ei.

Comandanții ucraineni au descris bătălii în care soldații Brigăzii 200 nu au vrut să lupte sau au sfidat ordinele. La jumătatea lunii iulie, o unitate de recunoaștere ucraineană a capturat înregistrări audio cu un comandant de tanc rusesc din Hrakove care țipa la subordonați.

“Ar trebui să vă arăt cum să ucideți ucraineni? O să mă urc eu însumi în tanc”, a strigat comandantul, cu puțin timp înainte ca tancul să fie distrus de o rachetă Javelin, potrivit lui Oleksandr, un cercetaș de recunoaștere din Brigada 92 mecanizată din Ucraina.

Până la finalul acestei bătălii, zeci de soldați ruși au fost uciși sau răniți și 12 tancuri au fost distruse, a declarat Oleksandr, adăugând că interceptări suplimentare au indicat că numeroși soldați au refuzat la un moment dat să își folosească armele.

Participarea Brigăzii 200 la asediul Harkovului s-a încheiat în septembrie, când a fost nimicită în apropiere de Kupiansk de ofensiva ucraineană, a declarat colonelul Pavlo Fedosenko, comandantul Brigăzii 92 Mecanizate din Ucraina, unitatea care a dat lovitura și care a purtat cele mai multe bătălii cu efectivele unității ruse de elită.

În urma lor, au rămas doar fragmente dintr-un singur batalion, compus dintr-un amalgam de soldați care semănau foarte puțin cu unitățile calificate care au pornit spre Ucraina cu șapte luni înainte, a spus Fedosenko.

Majoritatea ofițerilor unității au fost uciși sau răniți, a spus Fedosenko, iar aproximativ 70% din echipamentul său – inclusiv aproximativ 32 de tancuri și 100 de vehicule – a fost distrus sau capturat.

“Nu a mai rămas nimic din acea brigadă”, a declarat el într-un interviu recent cu The Post. „A fost spulberată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *