RăzboiUcraina

Cum s-ar putea termina războiul din Ucraina? Care sunt cele trei scenarii

Cele 12 luni de război în Ucraina nu au condus la perspective de pace. Dimpotrivă, conflictul este mai împotmolit ca oricând. Totuşi, ipoteza unei victorii ruseşti a devenit total improbabilă, a declarat Nicolas Gosset, cercetător la Institut Royal Supérieur de Défense /Institutul Regal Superior de Apărare/ (IRSD), pentru Le Vif.

Războiul din Ucraina – trei scenarii rămân pe masă pentru conflictul care a început deja de aproape un an:

  • o victorie a Ucrainei,
  • o împotmolire pe termen lung
  • o victorie rusească.

Dar în opinia lui Nicolas Gosset, cercetător la Institut Royal Supérieur de Défense (IRSD), această ultimă ipoteză a devenit complet improbabilă.

„O victorie rusească clară, adică realizarea tuturor obiectivelor iniţiale, este total improbabilă. Dacă superioritatea militară rusească în lunile următoare este cu adevărat zdrobitoare, atunci Putin ar putea reveni la scopurile iniţiale maxime ale războiului – adică distrugerea armatei ucrainene, cucerirea Kievului şi ocuparea ţării până la Nistru”, spune Gosset.

Dar când vedem ce se desfăşoară pe teren în prezent, situaţia nu e de natură să le permită să-şi atingă aceste obiective.

În discursul lui, Putin a subînţeles că Rusia va continua până la realizarea scopurilor iniţiale. Dar nu sunt decât vorbe. Mobilizarea, lansată din septembrie, s-a dovedit extrem de haotică. Din cei 300.000 de mobilizaţi, 150.000 sunt deja pe teritoriul ucrainean.

Ce au reuşit să facă? Progrese uşoare, câţiva kilometri ici şi colo. Dar cucerirea Bahmutului tot nu este definitivă. Şi tentativa de străpungere la Vuhledar a eşuat.

Sunt deci destul de circumspect faţă de ideea unui scenariu cu o superioritate rusească zdrobitoare. În afară de asta, o victorie clară a Rusiei ar necesita o reformă radicală a armatei ei, ceea ce este imposibil de realizat în vreme de război”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Rezultatul confruntarii va depinde de cine va ceda primul. Sau Rusia nu va mai continua indiferent de motiv sau coalitia care sustine Ucraina nu va mai dispune de resurse ca sa intretina razboiul
    Daca va mai dura mai mult de 1 an Ucraina va deveni o ruina depopulata si de aici alte probleme post conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *