Cum să alegi pâinea?
În realitate însă, lucrurile nu stau atât de simplu. Pâinea cumpărată din comerț este de multe ori de foarte proastă calitate. Pe lângă gustul alterat și aspectul deloc atrăgător, aceasta poate fi și o importantă sursă de boli. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să separi pâinea „bună” de cea „rea”.
1. Forma pâinii trebuie să fie regulată, fără denivelări sau adâncituri. Trebuie să fie bine crescută, să nu aibă arsuri, crăpături, rupturi ori o culoare neuniformă.
2. Coaja trebuie să fie netedă și lucioasă.
3. Gustul – dulceag, potrivit de sărat, fără să se simtă acru ori amar, ori cu mucegai.
4. Miezul nu trebuie să aibă impurități, ci trebuie să fie o masă uniformă, fără găuri. Atunci când apeși pe ea, pâinea trebuie să revină imediat la forma inițială, și nu să rămână turtită.
5. Atunci când o rupi, nu trebuie să vezi fire subțiri, argintii. Dacă acestea sunt prezente, atunci pâinea este infectată cu Bacilus Mezentericus și poate provoca „boala întinderii”.
6. Miezul nu trebuie să fie fărâmicios.
Dacă preferi să prepari pâinea acasă și să fii sigură că este bine făcută, iată rețeta: Pâinea este un produs de panificație format din făină, apa caldă, drojdie și sare. Ingrediente: 1 kg făină, 40 g drojdie, sare (după gust), 500 ml apă. Se amestecă 500 g de făină cu drojdia muiată într-o cană cu apă călduță. Se frământă și se lasă la dospit aproximativ două ore. Apoi se adaugă făina rămasă și sarea. Se frământă și se mai lasă la crescut încă 45 de minute. Se pune la copt în cuptorul încins și se lasă cam 30 de minute, până când capătă un aspect rumen.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!