Cum sa combini alimentele
Alimentele incompatibile sunt raspunzatoare si de procesul de stocare a grasimilor in tesuturi, influentand aparitia excesului ponderal. Cauzele care determina aceste fenomene si modul in care alimentele incompatibile le influenteaza direct sunt complexe si numeroase. Va sugerez insa sa tineti seama, pe cat posibil, de urmatoarele indicatii:
Consumati cat mai putine glucide, chiar din cele „bune”, pentru a nu suprasolicita pancreasul (secretia de iusulina ar creste si s–ar stoca grasimi in exces). Organismul nu are de fapt nevoie de glucide din surse exterioare, fabricand el insusi glucide in procesul de metabolizare a rezervelor de grasimi.
Evitati sa mancati duciuri si grasimi la aceeasi masa.Aceasta combinatie provoaca fabricarea suplimentara de grasimi, depozitarea acestora si aparitia excesului de greutate.Deci, nu adaugati unt unui preparat cu orez, nu folositi garnitura de cartofi prajiti langa friptura, nu serviti sosuri dulci alaturi de carnati sau jambon.
Asteptati cel putin trei ore inainte de a consuma lipide, dupa ce ati absorbit glucide.Preferati lipidele bune care contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare.
Insotiti consumul de lipide de cel al fibrelor (salate, fasole verde…)
Asteptati, cel putin, 45 de minute pentru a consuma glucide, dupa ce ati absorbit lipide.
Dupa masa, asteptati cel putin 3 ore inainte de a consuma fructe.
Evitati pe cat posibil lipidele „rele”, mai ales cele care se transforma in acizi grasi saturati si care provoaca cresterea nivelului de colesterol „rau”: mezeluri, branzeturile grase, lactatele, ouale.
Cand mancati fructe sau miere de albine, evitati orice alt aliment, in afara proteinelor slabe.
Mancati multe salate, bogate in fibre, dar evitati sfecla si porumbulin pregatirea salatelor asortate.Nu insotiti salatele de crutoane.
Sfaturile urmatoare le veti afla facand click pe www.culinar.md