Cum să-i îngroziți pe acoliții Kremlinului: confiscați-le averile necinstite din Occident
Acum a devenit o unealtă la îndemâna celor care spală bani. Poți înființa o companie cu identitate neclară sau falsă și să creezi cuiburi de companii legate între ele, trusturi sau alte societăți, poți să le schimbi bunurile între ele și să eviți atât legiutorii, cât și atenția oamenilor.
Lațul se strange însă, treptat, în jurul unui astfel de abuz la adresa sistemului capitalist. David Cameron dorește ca toate jurisdicțiile offshore cu legături în Marea Britanie (cum ar fi Isle of Man și Insulele Virgine Britanice) să solicite o identificare reală atunci când deschid noi companii. Ele s-au opus ideii ca aceste informații să fie publice, dar măcar asemenea registre ar fi mai de folos anchetelor oficiale.
Nu este tocmai suficient. Prin două simple mișcări, gangsterii ar fi desproprietăriți dintr-un foc și s-ar umple găurile din finanțele noastre publice.
În primul rând, schimbați legea, astfel încât o proprietate să poată fi vândută sau cumpărată numai dacă o persoana fizică (ex: o ființă umană în viață, care respiră) este identificată ca posesor de drept. Asta ar fi ceva deja testat în America.
O măsură importantă de acum o lună, în mare parte trecută cu vederea, este o reglementare temporară, valabilă 180 de zile, care cere cumpărătorilor ce achiziționează o proprietate cu bani-gheață în Miami și în New York, să arate cine este “persoana fizică” (ființa umană) din spatele achiziției. Oficialitățile speră ca datele adunate astfel să ajute la formularea unei măsuri permanente și cu un spectru mai larg.
Dar de ce ne-am opri doar la a limita achiziționarea proprietăților?
Trebuie ca și companiilor-paravan (cele al căror proprietar nu poate fi identificat) să le fie imposibil să mai vândă proprietăți. Dacă banii lor au fost obținuți legal, ele nu vor ezita să arate cine sunt.
Asta ar îngheța pe loc, efectiv, averea unora dintre cei mai ticăloși oameni din lume.
În același timp, ar trebui să anunțăm că, orice proprietate al cărei posesor nu poate fi identificat într-un interval de timp rezonabil – să zicem, trei ani – revine statului
Asta ar produce panică la Moscova (și la Beijing, Riyadh și Lagos).
Cei care au pus în secret la păstrare bani furați ar avea de ales între a risca să li se pună întrebări cu privire la proveniența banilor, la care le-ar fi greu să răspundă, sau cum le dispare averea obținută ilegal.
Ca să mai condimentăm puțin lucurile, am putea spune că anchetatorii delictelor financiare și-ar putea întoarce atenția spre bancherii, avocații și contabilii care au instrumentat vânzările și cumpărările acestor proprietăți confiscate. La urma urmelor, ar fi trebuit să respecte regula care spune “cunoaște-ți clientul”. Dacă acesta se dovedește a fi invizibil, poate susținătorii lui sus-puși nu i-au pus întrebările potrivite.
Ca să încurajăm cooperarea, am putea totodată oferi imunitate în fața acuzării celor care au cooperat cu autoritățile. Și dacă am început cu proprietățile, ne-am putea gândi și cum să aplicăm ceva asemănător și în privința banilor.
Asta ar fi o lovitură nimicitoare pentru regimul lui Putin, nu doar pentru planurile financiare personale ale celor implicați, ci și pentru abilitatea regimului de a folosi corupția ca armă in alte țări.
Acum câțiva ani, această propunere ar fi părut fantezistă. Dar tonul se schimbă. Ancheta în cazul Litvinenko a stabilit că asasinatul ține de politica statului rus. Într-un interviu la BBC, Adam Szubin, oficial American însărcinat cu aplicarea sancțiunilor economice, l-a acuzat pe Vladimir Putin de corupție, pe față. Asemenea declarații oficiale ar putea ridica vălul de eufemism în care împotmolesc relațiile noastre cu regimul hoțesc și criminal de la Moscova. Dar adevărata importanță a acestor cuvinte este aceea de a deschide calea spre acțiune: punerile sub acuzare și amendamente aduse legii. Acum e momentul.
sursa: contributors.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!