Actualitate

Cum se face că, în timp ce oferă milioane și milioane de doze în întreaga lume, Rusia nu-și poate vaccina masiv propria populație?

O nouă filă în complicatul dosar al diplomației vaccinurilor se deschide odată ce guvernul Cehiei a comandat primele doze de vaccin rusesc Sputnik.

”Vaccinul nu are culoare politică”, au spus imediat autoritățile de la Praga, pentru a para, din start, orice posibile critici sau comentarii din partea partenerilor.

Și, desigur, poate fi doar o coincidență că președintele ceh Milos Zeman este cunoscut ca un admirator declarat al lui Vladimir Putin. Sau că premierul Andrej Babis, numit de presa europeană ”Trump al Cehiei”, este acuzat de fraudarea fondurilor europene și că împotriva sa, Parlamentul European a adoptat o rezoluție.

Într-adevăr, vaccinurile n-ar trebui să aibă culoare politică, dar problema e că tocmai Rusia este cea care le-a conferit astfel de nuanțe.

Și asta încă din toamna anului trecut, când s-a grăbit să-și anunțe vaccinul Sputnik V ca pe o victorie împotriva Occidentului, înainte ca produsul să treacă toate fazele de testare. Și în timp ce vaccinurile occidentale parcurgeau, fără tam-tam, exact aceste faze esențiale înainte de a putea fi folosite pe scară largă.

Mai mult, Kremlinul pornise mașinăria sa de dezinformare cu privire la vaccinuri. Pe de o parte, printr-o propagandă împotriva vaccinării în general, pe de alta, prin discreditarea produselor occidentale.

Acum, Rusia și-a rafinat operațiunea de propagandă și încearcă să inoculeze ideea potrivit căreia Uniunea Europeană, în mod intenționat, ignoră vaccinul Sputnik V, pe care, iată, guverne prietenoase, precum cel la ungurului Viktor Orban sau al cehului Andrej Babis, le acceptă cu bucurie și recunoștință.

Realitatea este că statele membre pot autoriza, provizoriu, produse din afara Uniunii Europene, în condiții de criză – iar aceasta este o criză.

Dar pentru acceptarea la nivelul întregii Uniuni este nevoie de o autorizare specifică din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Acest proces, deloc simplu, presupune întreaga răspundere a producătorului în cazul ineficienței sau al unor efecte nedorite. De asemenea, se cere o totală transparență în prezentarea rezultatelor testelor clinice ca și o inspectare a capacităților de producție.

Ei bine, aici Moscova pare că se joacă de-a v-ați ascunselea. Propaganda internă spune că a fost cerută autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Însă instituția europeană spune că, „până în prezent nu a primit o cerere pentru o revizuire continuă sau o autorizație de introducere pe piață pentru vaccinul Sputnik V”.

Or, când spui că vaccinul nu are culoare politică, nu poți ignora toate aceste, să le zicem… ciudățenii.

Apoi, cum se face că, în timp ce oferă milioane și milioane de doze în întreaga lume, Rusia nu-și poate vaccina masiv propria populație?

Ultimele statistici la nivel european evidențiază o rată a vacinării în Rusia de sub 3%, mult inferioară Cehiei, cu circa 6% sau României, cu 8%.

Și tot la acest capitol, o știre apărută în aceste zile ar putea să ne stârnească zâmbetul dacă n-ar fi simptomatică: conform unui sondaj realizat de centrul rus Levadia, 64% dintre ruși cred că Sars-Cov 2 este o armă biologică.

Iar proporția celor care vor să se vaccineze a scăzut în două luni de la 38% la 30%. Într-un comentariu, Agenția France Presse amintește de neîncrederea la adresa Kremlinului, moștenită de ruși încă din vremea URSS, dar și de lipsa de transparență a autorităților.

La care am mai putea adăuga o constatare: că propaganda antivaccin a Kremlinului a lovit cu putere exact acolo unde se aștepta mai puțin: în propria populație.

RFI.RO 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *