Timpul Liber

Cum va arăta viața peste cinci ani

Magazinele de retail vor înțelege preferințele consumatorilor și vor folosi realitatea augmentată pentru a le permite cumpărătorilor să atingă, fizic, web-ul. Sălile de clasă vor putea monitoriza în timp real progresul elevilor și vor stabili munca în timpul orelor, iar conturile și identitatea online ale userilor vor fi păzite de străjuite de paznici digitali, care vor bloca fraudele și vor păstra intacte informațiile personale.

Odată cu dezvoltarea progresivă a tehnologiilor senzorilor și a celor din spatele smartphone-urilor, a analizelor de trafic și cloud computing-ului, orașele vor putea să răspundă repede și chiar să prezică probleme înainte ca acestea să se producă și, în curând, vor putea să se adapteze automat la nevoile oamenilor. Se estimează că numărul total al smartphone-urilor va depăși 3 miliarde până în 2017, iar orașele vor găsi metode noi de interacțiune cu cetățenii prin intermediul telefoanelor mobile. Aplicațiile pentru smartphone-uri vor deveni instrumente pentru identificarea becurilor stradale sparte și a gropilor din asfalt, iar oamenii vor fi anunțați în timp real când se va rezolva o problemă. Când comunitatea va respinge anumite planuri urbanistice sau va arăta că ambuteiajele afectează ecnomia locală, primării virtuale vor ține cont de feedback-ul cetățenilor pentru a ajusta planurile. Pe scurt, orașele ar urma să devină mai flexibile, mai puțin împovărate de birocrație și mai deschise la împărtășirea de informații.
În următorii cinci ani, secvențierea genetică și computing-ul cognitiv vor face disponibilă medicina personalizată la o scară și o viteză fără precedent. În ceea ce privește cancerul, boală care cauzează anual circa 8 milioane de decese, iar a cărei rată de creștere e estimată să depășească 75% până în 2030, viitorul pregătește, potrivit prognozelor IBM, metode de diagnosticare mai eficiente. Astfel, cercetătorii ar putea integra în următorii cinci ani cunoștințe de secvențiere a genomului uman și elemente din sistemele computaționale cognitive, pentru ca diagnosticarea să fie mai rapidă, iar tratamentele, determinate pentru fiecare caz individual. ”În fond, totul se reduce nu doar la abilitatea de a concepe tratamente personalizate, ci și la analiza unui număr aparent infinit de tratamente aplicate unor boli specifice, prin care se va putea determina rapid care dintre ele s-a dovedit mai eficient într-un caz particular,” e de părere Bernard Meyerson, vicepreședinte al departamentului de inovații de la IBM. ”Odată ce am obținut informația existentă, am corelat-o cu experiențele nestructurate până acum ale medicilor și am început să analizăm datele obținute, vom avea de-a face cu o schimbare reală.

Și magazinele își vor îmbunătăți serviciile pornind de la noile tehnologii, în următorii cinci ani fiind așteptate din ce în ce mai multe inițiative care combină mediul digital cu experiența fizică. Deși această predicție stârnește destule de îngrijorare, s-ar părea că viitorul apropiat va însemna o mult mai bună cunoaștere a nevoilor clienților și capacitatea sistemelor electronice de a anticipa ce produse vor cumpăra oamenii. ”Când vom intra în magazin, vom primi pe ecranul gadget-urilor noastre un mesaj automat, care ne va spune: După cum arată GPS-ul tău, ești în magazinul cutare și vrei cumperi aceste patru produse. Hai să-ți arăt unde le găsești și pe ce rafturi se află, ca să-ți dai seama dacă îți plac sau nu,” ar suna un astfel de scenariu, potrivit raportului IBM. De asemenea, magazinele vor oferi o varietate de servicii de livrare.

Una dintre principalele probleme legate de vulnerabilitățile actualelor tehnologii vizează posibilitatea furtului de identitate, căruia îi cad pradă milioane de oameni. Provocarea următorilor cinci ani ar fi astfel să dezvolte mecanisme de prevenire a fraudelor electronice, iar securitatea ar urma să fie îmbunătățită prin analiza continuă a istoricului virtual individual. ”Dacă gardianul digital pe care îl vom avea cu toți va observa comportamente neobișnuite profilului individual, va opri imediat porcesele suspecte și ne va atrage atenția Ești sigur că vrei să-ți vinzi toate informațiile personale acestui site localizat de cealaltă parte a planetei, pe care îl administrează niște tipi pe care eu, personal, îl știu de hoț?”, anticipează raportul IBM această transformare a tehnologiilor securității.

O altă luptă decisivă a următorilor ani se va purta în domeniul educației, spun specialiștii. Dacă statisticile arată acum că 2 din 3 persoane nu au absolvit liceul, accesibilizarea educației la scară largă se va dovedi vitală. Inițiative de publicare online, gratuită, a cursurilor specializate derulate în diverse instituții de învățământ prestigioase contribuie deja la încurajarea studiului în afara programelor standard, iar mediile de învățare deja sunt supuse schimbării în multe centre ale lumii, în vederea obținerii unor condiții mai prietenoase, mai interactive și mai adecvate noilor generații. În acest viitor luminos, IBM preconizează metode de predare adaptate nevoilor și abilităților fiecărui copil în parte, astfel încât din ce în ce mai mulți oameni vor avea șansa să urmeze cariere apropiate de nevoile lor.

Deși, cel puțin pentru societatea românească, aceste transformări par deocamdată de someniul Science Fiction, cu siguranță ecourile acestor transformări se vor face simțite și în mediul autohton, în condițiile în care niciun eveniment major nu va afecta radical stabilitatea socială și economică. Nu ne rămâne decât să parcurgem împreună viitorul și să reluăm discuția peste cinci ani, pentru a vedea câte din aceste predicții s-au îndeplinit.

Sursa: Totb.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.