Cultură

(CUM VORBIM? CUM SCRIEM?) Scrierea cu cratimă: regula – da, uzul – nu prea…

I se mai spune și liniuță de unire. Aceasta este mai scurtă decât linia de pauză, cu care nu trebuie confundată. Linia de pauză și de dialog este un semn de punctuație și servește pentru a despărți diverse părți de propoziție, ori a unor propoziții în frază sau pentru a marca începutul fiecărei replici în cadrul dialogului. În limbajul conaționalilor noștri, linia de pauză este adeseori numită greșit, utilizându-se cuvântul „defis”, preluat din limba rusă.
În afară de multiplele cazuri când unește formele scurte ale pronumelor, verbelor ș.a., cratima se folosește și la scrierea unor cuvinte compuse, însă, după cum se dovedește, mulți neglijează regulile stipulate de gramatici și dicționare. Este de menționat că în DOOM 2005 au fost operate anumite modificări, de aceea multe cuvinte compuse apar scrise în diverse variante – și pe vechi și pe nou: dicționarul recomandă, de exemplu, să scriem cuvânt-înainte, cuvânt-cheie, mai-mult-ca-perfect, rău-platnic, propriu-zis, însă regula este mai des încălcată, decât respectată.

Scrierea cu cratimă vizează o serie de lexeme, cum ar fi compusele alcătuite din: adverb+adjectiv: bine-venit (oportun), bine-cunoscut (celebru), drept-credincios, înainte-mergător, nou-născut; adjectiv+substantiv – bună-credință (onestitate), bună-cuviință (politețe), bun-rămas (adio), bun-simț, rea-credință, rea-voință; substantiv+substantiv în nominativ: an-lumină, zi-lumină, zi-muncă, cal-putere (unitate de măsură), mașină-capcană, contabil-șef, redactor-șef, inginer-șef, medic-șef, bucătar-șef; adverbe compuse: azi-noapte, astă-vară, astă-iarnă, mâine-dimineață, după-amiază, după-masă (în a doua parte a zilei); compusele alcătuite cu prim: prim-plan, prim-secretar, prim-ministru, prim-procuror, prim-pretor, viceprim-ministru; denumiri de grade militare: locotenent-colonel, locotenent-major, plutonier-major.

Și să nu uităm de un nume propriu care este simbol al sărbătorilor de iarnă / Albă-ca-Zăpada (fiind admisă și forma Alba-ca-Zăpada).

Cratima apare și în multe alte cazuri, la care ne vom referi cu altă ocazie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *