Politică

Cum votăm pe 30 octombrie ca să nu pierdem iarăși

Care sunt așteptările alegătorilor de la viitorul președinte și cum trebuie să votăm ca să nu pierdem iarăși, aflați de la câteva personalități, din VOX-ul ce urmează.

Mircea Druc, ex-premier al R. Moldova


Dacă aș avea cetățenia Republicii Moldova (dar nu o am, fiind numai cetățean român), aș participa, desigur, la alegeri. În primul tur, aș vota pentru un candidat-președinte unionist, verificat în timp și spațiu. Acesta este Mihai Ghimpu. Voturile au valoare pentru partidul său, mai ales pentru viitoarele alegeri parlamentare (în niciun caz, anticipate). Ceilalți doi candidați unioniști (stimatele doamne Ana Guțu și Vitalia Pavlicenco) nici nu mai știu dacă vor aduna semnăturile necesare. În turul doi, NU aș vota cu Dodon. Venirea acestuia la putere ar însemna destabilizare totală și repetarea evenimentelor de la Kiev. Stabilitatea, acum, este mai importantă decât vanitățile (rânza moldovenilor) din diverse clanuri mafiote în lupta lor caraghioasă pentru putere. Situația seamănă cu a celor de la Tiraspol, unde tot se alege un președinte. Pe mine, în afară de reîntregirea Patriei, Unirea Basarabiei cu România, alte opțiuni politico-electorale nu mă pasionează nicidecum. Și nici statele improvizate conjunctural, având capitale la Chișinău, Tiraspol, Comrat. Am fost, sunt și voi rămâne un român-basarabean unionist.

Maria Șleahtițchi, scriitoare


Cu responsabilitate și asumat, judecând oamenii după fapte, nu după vorbe și, mai ales, nu după imaginile, adesea lustruite, denaturare sau de-a dreptul false, care li s-au creat candidaților. În contextul unor manipulări fără precedent, cu iz de propagandă, va fi extrem de greu să faci o alegere bună, dar nu imposibil. Iar asta va depinde de gradul de discernământ, pe care îl are fiecare alegător. Sper să nu pierdem, „iarăși”, cum spuneți în întrebare. Dar mă întreb dacă am pierdut noi oare cu actualul președinte? Doar trecerea timpului ne va răspunde.

Tatiana Pașcovschi, ofițer de comunicare Promo-LEX


În primul rând, pe 30 octombrie, este important să ajungem la secția de votare. Cu toată dezamăgirea, cu toate reproșurile, pe care le avem în adresa partidelor și a elitelor politice, votul este un exercițiu civic, dacă vreți, o responsabilitate a fiecărui cetățean. Să nu ne trezim pe 1 noiembrie, ori după al doilea tur de scrutin că președintele ales nu reprezintă o majoritate a cetățenilor, pentru că acea majoritate a preferat să stea acasă și a ales președintele minoritatea care și-a făcut timp să ajungă la votare. În al doilea rând, pe 30 octombrie, mergem să votăm responsabil și informat. Să fim mai pragmatici și să citim programele electorale ale candidaților, să participăm la întâlnirile pe care le vor avea aceștia cu alegătorii, să le adresăm întrebări care ne frământă, să privim dezbaterile electorale dintre candidați. Doar informați și doar responsabilizând candidații vom reuși să nu pierdem din nou.

Arcadii Calaraș, asistent universitar

Cei care cu adevărat își doresc Unirea, trebuie să voteze pentru șansa de a se consolida, ca să o poată realiza. Este adevărat că și noi, unioniștii, suntem oameni și suntem foarte diferiți unii de alții, dar în aceste alegeri va conta ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte. În această luptă, nu persoanele sunt cele mai importante, ci idealul pe care ni-l dorim cu toții – Unirea. Alegerea unui președinte unionist înseamnă crearea condițiilor pentru a pregăti și realiza Unirea: 1. Asigurarea unei stabilități politice, economice, sociale; 2. Asigurarea credibilității în plan extern; 3. Promovarea idealurilor naționale și popularizarea beneficiilor, pe care le vom redobândi în rezultatul Unirii. 4. Obținerea unei majorități în Parlament pentru a realiza Unirea în 2018. Toate acestea le face azi Partidul Liberal condus de M. Ghimpu. Nu trebuie să distrugem acest nucleu, dar să-l consolidăm, alăturându-ne. Să votăm realist candidatul unionist, care poate ajunge președinte – Mihai Ghimpu.

Emilian Crețu, actor


Grea întrebare. Din păcate, nu știu. Aș vrea să dau un răspuns, dar știu că e banal. Votăm cu capul, nu cu ștampila. Mulți votează în felul următor: iau ștampila (pecetea) în mână și își zic, fie ce-o fi, să schimbăm răul mare pe răul mai mic. Oameni buni, răul oricum e rău, iar răul mic crește mare, „zaraza”. Așa că, să ne uităm în fața oglinzii, în ziua alegerilor și să zicem: „Nu mai pot trăi în țara asta, de aia merg la vot”.

Alexandru Vakulovski, scriitor, publicist

În primul rând, îi ștergem din lista candidaților pe cei care îşi fac campanie ori împotriva noastră (Rusia, Uniune vamală), ori pentru cauze pierdute (neutralitate). Apoi îi ştergem pe „europenii” care se răzgândesc când se schimbă direcţia vântului. Nu uităm nici de corupţi, de pionii în spatele cărora stau alţii care numără banii. Cred că deja au rămas foarte puţini. Imaginaţi-vă că i-aţi întreba pe cei rămaşi: Tu ce ai făcut pentru Moldova? Pentru calea noastră europeană, singura care poate să ne scoată din mucegaiul comunist? Dacă vă satisface răspunsul unui candidat, votaţi-l. S-ar putea să merite sau s-ar putea să nu greşim foarte mult.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a R. Moldova

Numărul oamenilor buni este cu mult mai mare decât numărul celor răi. Pentru ca oamenii buni să câștige, este suficient ca în ziua alegerilor să nu stea acasă, ci să iasă la votare și sa voteze cu cine le sugerează conștiința.

Constantin Codreanu, președintele Blocului Unității Naționale

Este cert faptul că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate să aibă loc la sfârșitul lui octombrie curent, se vor desfășura în două tururi. Nu există niciun candidat care să fie cotat cu șansa de a obține mandatul de președinte din primul tur. În aceste condiții, pe 30 octombrie, votul celor care se declară unioniști trebuie să meargă către un candidat care pledează pentru ReUnirea celor două state românești, indiferent de apartenența partinică a acestuia.

Este foarte important să ne prezentăm la vot, pentru că absența este egală cu mandatarea celor care se află la guvernare să recurgă la falsificări. Semnalele există deja și sunt numeroase. În turul doi, ecuația va fi simplificată. Va trebui să facem uz de voturile noastre pentru a opri venirea la putere a tovarășului Igor Dodon, cel mai înrăit românofob și aprig antiunionist din Republica Moldova, păpușa idolului său de la Kremlin, Vladimir Putin. Chiar dacă prerogativele președintelui moldovean rămân aceleași, este important ca tribuna prezidențială, de la care pot fi lansate mesaje ce vor fi luate în considerație, atât în interiorul Republicii Moldova, cât și în afara acesteia, să nu îi fie cedată lui Dodon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *