Cunoscutul Eminescu rămâne a fi necunoscut

Și de această dată, la bustul său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” s-a adunat mai multă lume să depună flori: scriitori, politicieni, membri ai guvernului, cititori de rând. Am zis mai multă lume, dar, de fapt, a fost mai puțină, așa cum se întâmplă din an în an. Au urmat discursuri searbăde, neînsoțite de tradiționalul recital literar-muzical, iar politicienii, ispitiți pentru a câta oară de către telereporteri să recite un vers din Eminescu, s-au cam bâlbâit, dovadă a faptului că genialul Eminescu, cunoscut și tradus în întreaga lume, la noi, la Chișinău, rămâne a fi un necunoscut…
La eveniment, Constantin Lazăr, președintele cetățenilor români din R. Moldova, a propus să-i fie înălțat lui Eminescu un monument național, care l-ar înlocui, bunăoară, pe cel al lui Pușkin, din preajmă. A fost creat ad-hoc și un consiliu de inițiativă, care a început să strângă de la cititori donații pentru înălțarea acestui bust.
Luni, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” vor fi lansate o serie volume de Eminescu traduse în câteva limbi străine, inclusiv în cea găgăuză. Oare îl vor descoperi pe Eminescu găgăuzii înaintea noastră?