Curtea Constituţională a validat alegerile preşedintelui R. Moldova
"Audiind argumentele părţilor, Curtea Constituţională a reţinut că la 7 martie 2012 Parlamentul a fixat data de 16 martie 2012 pentru desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Comisia specială la 12 martie 2012 l-a înregistrat pe dl Nicolae Timofti în calitate de candidat unic pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. La 16 martie 2012 a avut loc şedinţa specială a Parlamentului pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, în urma căreia Comisia specială a constatat că dl Nicolae Timofti a întrunit 62 de voturi. În baza informaţiei prezentate de Comisia specială, Parlamentul a adoptat Hotărârea nr.46 din 16 martie 2012, prin care a confirmat alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.
În şedinţa plenară deschisă Curtea Constituţională a constatat că dl Nicolae Timofti întruneşte cerinţele articolului 78 alin.(2) din Constituţie şi că a obţinut 62 de voturi valabil exprimate, ceea ce constituie mai mult de trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi.
Curtea a constatat că alegerile din 16 martie 2012 pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova s-au desfăşurat conform principiilor democratice, cu respectarea dispoziţiilor constituţionale, legale şi a standardelor internaţionale în domeniu, nefiind atestate încălcări de natură să influenţeze rezultatele lor.
În lumina celor expuse, Curtea Constituţională a conchis că la 16 martie 2012, în conformitate cu art.78 din Legea Supremă, Parlamentul Republicii Moldova, prin vot secret, exprimând voinţa suverană a poporului şi reprezentându-i interesele cu bună-credinţă şi onestitate, transpunând în decizii politice opţiunile majore ale acestuia, l-a ales pe dl Nicolae Timofti în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova.
Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea a recunoscut constituţionale hotărârile contestate ale Parlamentului, a confirmat constituţionalitatea scrutinului din 16 martie 2012 şi a validat alegerea dlui Nicolae Timofti în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", se menţionează în Hotărârea Curţii.
"Contestaţia PCRM este o opinie, după cum s-a exprimat şi CC, neîntemeiată", a menţionat Nicolae Timofti.
Prim vice-preşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia validării mandatului şi a menţionat că "este în interesul tuturor ca investirea să fie făcută în cel mai scurt timp".
Deputatul PCRM, Artur Reşetnicov a spus că ziua de 16 martie a fost o vinere neagră şi că pe 1 mai PCRM va hotărî cum va proceda în continuare.
16:00 Curtea Constituţională examinează în acest moment adresarea Comisiei speciale de desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al R. Moldova cu privire la confirmarea rezultatelor alegerii Preşedintelui.
15:20 Juristul PCRM, Sergiu Sârbu a menţionat că alegerile au avut loc cu mai multe încălcări printre care: "o cabină de vot în loc de două, faptul că mesele se aflau în urma cabinei, iar deputaţii îşi puneau semnătura în listă, luau buletinul, îl pliau şi treceau fugitiv prin cabină". "Toate acestea demonstrează că votul nu a fost liber şi secret", a spus S. Sârbu.
Se pare însă că sesizarea depusă de deputaţii PCRM nu a fost alcătuită conform procedurii pentru că preşedintele CC Alexandru Tănase i-a făcut observaţie deputatului PCRM, menţionând că ulterior va fi stabilită o anumită formă a acesteia. "Eu vă rog frumos fără lecţii", a replicat tăios Sergiu Sârbu.
14:17 Demersul PCRM a fost respins.
14:05 Magistraţii Curţii Constituţionale s-au retras pentru a examina demersul de recuzare a preşedintelui CC Alexandru Tănase.
Judecătorii vor examina astăzi și sesizarea PCRM privind examinarea constituţionalităţii scrutinului prezidențial, depusă de Vladimir Voronin și Artur Reșetnicov.
12:20 În jur de treizeci de cetățeni, simpatizanți ai PCRM scandează lozinci anti-guvernamentale în fața Curții Constituționale.
Scandările favorite ale comuniștilor sunt: "Jos Aliansu" și Jos "Țimofți"
Un grup de deputați comuniști au depus în urmă cu câteva zeci de minute o serie de sesizări la Curtea Constituțională și susțin că deciziile adoptate de Parlament „uzurpează puterea în stat”.
Prima sesizare depusă de PCRM contestă constituționalitătea hotărârii nr. 38 a Parlamentului R. Moldova privind stabilirea datei alegerii președintelui din 16 martie 2012.
A doua sesizare a PCRM contestă hotărârea 4/1 din 13 martie 2012 privind Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui Republicii Moldova.
În a treia sesizare, comuniștii contestă hotărârea 46 din 16 martie a Parlamentului R. Moldova care confirmă alegerea președintelui R. Moldova.
Deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat că parlamentul nu mai avea dreptul să aleagă şeful statului după expirarea unui an de la formarea acestuia. Comuniştii au declarat şi anterior că nu recunosc legitimitatea noului preşedinte, deoarece actualul parlament activează ilegal.
Preşedintele comisiei juridice a parlamentului, Victor Popa, a calificat această contestaţie ca nefondată. El a adăugat că PCRM caută un motiv să nu revină în parlament, după o perioadă de mai bine de o lună de boicot a ședințelor legislativului.
Curtea Constituțională se va întruni în ședința de la ora 14:00.
Sursa: TIMPUL.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!