Internațional

Curtea Supremă a SUA îngroapă definitiv reforma președintelui Obama privind deportările

Curtea, rămasă cu un număr par de judecători după decesul lui Antonin Scalia în februarie, a fost împărțită egal (4-4) asupra cauzei în iunie, iar luni a comunicat scurt că rezultatul de atunci rămâne definitiv: instanțele inferioare pot bloca planul anunțat de Obama în 2014, dar neaplicat.

Reforma dorită de președinte ar fi însemnat acceptarea a circa patru milioane de imigranți ilegali (dintr-un total estimat la 11 milioane) într-un program care i-ar fi pus la adăpost de deportare, cu anumite condiții: să fi intrat în țară până în 2010, să nu aibă antecedente penale și să aibă copii cu cetățenie americană sau cu drept de reședință permanentă în SUA.

Planul președintelui democrat a fost atacat în justiție de 26 de state controlate de republicani, care au susținut că Obama și-a depășit atribuțiile constituționale, acționând printr-un ordin executiv, fără a trece prin Congres.

Pe de altă parte, legislativul dominat de republicani a refuzat să deruleze procedura de validare a unui înlocuitor pentru judecătorul Scalia la Curtea Supremă, scoțând astfel instanța din impas. Noul judecător ar fi urmat să fie numit pe viață de Obama și ar fi fost, probabil, un jurist cu vederi liberale, apropiate de ale democraților, pe locul lăsat vacant de un conservator cu afinități pentru multe puncte de vedere republicane. Senatul, unde republicanii au majoritatea, a afirmat că numirea în instanța supremă trebuie făcută de succesorul lui Obama la Casa Albă, întrucât actualul președinte se apropie de finalul mandatului. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *