Război

Dacă Prigojin și Wagner ajung în Belarus, NATO trebuie să consolideze frontiera de est

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că orice tulburări interne din Rusia afectează în mod inevitabil securitatea statelor vecine.

El a făcut această declarație după reuniunea de duminică a Consiliului de Securitate.

După cum a remarcat Nausseda, regimul rus și-a arătat vulnerabilitatea pe fondul activităților mercenarilor din grupul Wagner. Prin urmare, se pot aștepta provocări de o amploare similară, dacă nu chiar mai mare, în viitor.

“Secvența de evenimente a demonstrat că regele este gol și că astfel de coloane, o astfel de dimensiune a forțelor pot merge suficient de departe pentru a începe să reprezinte o amenințare fundamentală pentru regim”, a declarat președintele lituanian.

Un factor de risc suplimentar pentru Lituania ar putea fi relocarea “Grupului Wagner” în Belarus. Acest lucru înseamnă că securitatea frontierelor estice ale Lituaniei și a NATO trebuie consolidată.

Nauseda a instruit agențiile de informații să acorde și mai multă atenție colectării de informații din Belarus și din regiunea rusă Kaliningrad.

În seara zilei de 23 iunie, în Rusia a avut loc o confruntare practic violentă între șeful PMC Wagner și șefii oficiali ruși. Într-un discurs special, Vladimir Putin a vorbit despre război civil și rebeliune.

Sâmbătă seara, după o conversație cu autoproclamatul președinte al Belarusului, Alexander Lukașenko, Prigojin a declarat că mercenarii săi întorc coloanele și se întorc în taberele de campanie. Ulterior, s-a aflat că dosarul penal împotriva lui Prigozhin va fi închis și că acesta “va merge în Belarus”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *