Dacă te informezi, statul îți garantează drepturile în mediul de afaceri
Pe de altă parte, rolul statului în societatea modernă este de a promova prosperitatea generală a societății, iar în acest sens, efortul de sprijinire a activității economice particulare este de o
importanță majoră. Doar că, după cum a remarcat șeful Direcţiei economie şi finanţe AGEPI, Iurie Badîr, în cadrul Conferinţei internaţionale ştiinţifico-practice „Inovarea în susţinerea IMM-urilor”, „Moldova, deocamdată, se află la etapa iniţială de susţinere a activităţii inovaţionale a IMM-urilor”.
Pentru a contribui la realizarea obiectivelor financiare, economice și sociale urmărite de către stat la introducerea taxelor și impozitelor, statul oferă anume înlesniri și scutiri fiscale.
Potrivit articolului 49 din Codul Fiscal, pot fi scutiți de impozite pe un termen de trei ani, agenții economici care, la momentul depunerii cererii la Serviciul Fiscal de Stat, dispun de un număr mediu anual de salariați de la o persoană la 19, iar suma vânzărilor nete anuale nu depășește trei milioane lei.
Dacă agenții economici au creanțe (statul este dator) cu bugetul, din cauza livrărilor efectuate la cota zero sau la cote reduse, atunci TVA-ul se restituie în conformitate cu Regulamentul privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, într-un termen care nu depășește 45 de zile.
Restituirea de la buget a accizelor se realizează în cazul exportului mărfurilor supuse accizelor de proprietarul lor sau în baza contractului de comision. Pentru aceasta, agentul trebuie să prezinte contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu partenerul străin pentru livrarea mărfurilor supuse accizelor, documentul de plată și extrasul băncii ce confirmă încasarea pe contul contribuabilului, declarația vamală a încărcăturii sau copia ei.
Totodată, mijloacele de transport folosite la transporturi internaționale, mărfurile introduse sau scoase de pe teritoriul vamal în calitate de ajutor umanitar sau în scopuri filantropice, precum și publicațiile periodice, cărțile ce țin de domeniul învățământului, științei și culturii, materialele didactice pentru instituțiile preșcolare sunt scutite de plata taxelor vamale.
De asemenea, întru dezvoltarea mediului antreprenorial statul sprijină o serie de programe economice, printre care Programul Național de Abilitate Economică a Tinerilor; Gestiunea Eficientă a Afacerii; SES Acordarea Consultanței de către Experții din Germania; TAM/BAS; Business Advisory Service; Programul de la FERMIER la FERMIER; SMEDRA; Dezvoltarea IMM în localitățile rurale etc.
Un alt proiect important este Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ale acestora care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea afacerii proprii și care oferă granturi în valoare de până la 200 mii lei.
Mai multe detalii despre aceste programe puteți găsi pe site-urile Organizației Dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii www.odimm.md, Camerei de Comerț și Industrie www.chamber.md și pe site-urile ministerelor de resort.
În antreprenoriat e nevoie de agerime. Ba mai mult, trebuie să înveţi continuu, să ai capacitatea de a aborda problemele într-un mod global. Un antreprenor bun este întotdeauna informat!
Igor Goreacii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!