Actualitate

Dan Dungaciu: Dodon a fost lăsat singur. Secțiile de votare din străinătate, miza conflictului dintre partidele pro-europene și socialiști

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit despre protestul de la Chișinău, din fața Comisiei Electoral Centrale (CEC), unde sute de oameni au cerut suplimentarea secțiilor de votare din străinătate. Dungaciu a explicat că miza sunt voturile diasporei, pe care socialiștii știu că nu se pot baza și încearcă, prin CEC, unde au mulți reprezentanți, să limiteze numărul sufragiilor care vor reveni partidelor pro-europene.

Presa de la Chișinău a anunțat că trei partide, PAS, Platforma Dreptate și Adevăr, Alianța pentru Unirea Românilor, vor contesta decizia CEC-ului. Decizia CEC-ului este contestabilă, în esență, pentru că dă satisfacție presiunii pe aceste alegeri, pe secțiile de vot care au fost consemnate la ultimele alegeri prezidențiale.

CEC-ul a spus să deschidă 139 de secții, așa cum a fost al alegerile prezidențiale din 2020. Opoziția, dar și Guvernul, au transmis, încă, că sunt necesare 190 de secții pentru a da satisfacție alegătorilor Republicii Moldova din spațiul occidental, pentru că la ultimele alegeri prezidențiale au fost țări care și-au epuizat buletinele de vot.

CEC-ul a anunțat că face o mărire de secții, dar doar cu 7, deci 146 de secții. Acest lucru a stârnit reacția partidelor de opoziție, cele trei pe care le-am enunțat. Acest lucru se întâmplă pentru că lor le vin voturi semnificative de acolo, cel puțin teoretic și partidelor pro-europene, inclusiv partidului PAS le vin voturi multe din Diaspora, voturi care ar putea să încline decizia, adică modul în care ar putea să facă diferența în bătălia din R. Moldova. Fie că majoritatea pro-europeană se va face ca o coaliție între partidele pro-europene și partidele unioniste sau că va reuși PAS să treacă pragul singur, indiferent de aceste scenarii, votul celor din Diaspora este important”, spune Dungaciu.

În opinia sociologului, motivul nemulțumirii fostului președinte Igor Dodon cu privire la numărul de secții de vot din Diaspora nu este foarte limpede.

„Nu este foarte clar însă de ce se încrâncenează Igor Dodon și CEC-ul, care are o compoziție socialistă foarte consistentă, în acest proiect cu riscul de a enerva foarte mult Diaspora. Calculul socialiștilor este că oricum Diaspora este enervată și mai bine îi enervează și îi îngrămădește în aceste 146 de secții, unde probabil că se vor epuiza la un moment dat numărul buletinelor de vot, decât să aibă un număr mai mare de secții de vot și astfel un număr mai mare de votanți în Diaspora care să aducă partidelor pro-europene sau unioniste voturi mai multe. Din acest punct de vedere, calculul pe care îl fac socialiștii este un calcul disperat, iar disperarea provine din faptul că au fost lăsați cam singuri. Nu există întâlniri importante pentru domnul Dodon, nu există mesaje importante pentru domnul Dodon, nu există nici măcar ceea ce domnul Dodon solicitase: o vizită a patriarhului Bisericii Ortodoxe la Chișinău pentru a întări această parte de electorat. Domnul Dodon a fost lăsat singur.

Federația Rusă, în aceste alegeri, nu urmărește câștigarea completă a alegerilor, pentru că asta ar însemna multe îndatoriri. O coaliție pro-Est majoritară în Parlamentul de la Chișinău ar duce responsabilitatea gestionării situației din R. Moldova la Moscova. Moscova știe asta, nu are suficienți bani să facă asta și nu are suficient interes. În acest moment, pentru Federația Rusă cele mai importante mize sunt Ucraina sau Belarus. Deci din acest punct de vedere, R. Moldova se află pe un loc marginal. Federația Rusă vrea un pachet de control în R. Moldova, eventual o coaliție de guvernare Est-Vest ca în 2019, dar nu vrea în niciun caz să câștige 50%, nu face eforturi pentru asta și acest lucru se poate observa. Igor Dodon a fost lăsat astfel singur și a apelat la gesturi disperate nelogice cum este cel de a enerva Diaspora prin acest joc al secțiilor de votare”, conchide Dan Dungaciu.

Mai mulți oameni în frunte cu reprezentanții partidelor politice s-au adunat marți, 8 iunie, în fața Comisiei Electoral Centrale (CEC) unde au manifestat față de decizia CEC cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, 139 la număr, care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

În cadrul ședinței de marți, 8 iunie, membrii CEC au mărit numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult.

psnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *