ActualitateExterne

Datorii de peste 300 de miliarde de dolari / Undă de șoc pe piață

Goliatul imobilialelor s-a prăbușit: datorii de peste 300 de miliarde de dolari / undă de șoc pe piață

Un tribunal din Hong Kong a ordonat luni lichidarea China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, o decizie care probabil va provoca turbulenţe pe pieţele financiare chineze, în condiţiile în care autorităţile caută să ţină sub control criza imobiliară, transmit BBC şi Reuters, relateză Agerpres.

Promisiunea companiei

Judecătorul Linda Chan a declarat: “Lucrurile trebuie să se oprească aici”, după ce în mod repetat dezvoltatorul imobiliar nu a reuşit să vină cu un plan de restructurare a datoriilor sale de peste 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu şi-a rambursat obligaţiunile. Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a afirmat pentru presa din China că firma se va asigura că proiectele de construire de locuinţe vor fi realizate, în pofida deciziei tribunalului din Hong Kong. El a adăugat că decizia nu va afecta operaţiunile diviziilor interne şi externe ale Evergrande. “Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna şi mai mult operaţiunile zilnice ale Evergrande. În condiţiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situaţia este chiar mai dificilă pentru acţionari”, a apreciat Gary Ng, economist la Natixis.

Șoc pe piață

Înaintea audierii de la tribunal, acţiunile Evergrande au scăzut cu 20%. Tranzacţionarea titlurilor China Evergrande şi subsidiarelor sale listate China Evergrande New Energy Vehicle Group şi Evergrande Property Services a fost oprită după verdict.

Context: piața imobiliară din China

China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieţei în 1998, într-o ţară unde achiziţionarea unei locuinţe este deseori o condiţie prealabilă căsătoriei şi o investiţie.

Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză graţie împrumuturilor bancare, însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult, încât autorităţile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. De atunci, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat, pe fondul încetinirii economice şi al dificultăţilor legate de restricţiile introduse în pandemie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *