De ce apar alunițele?
Factorul genetic poate avea un rol important în apariţia aluniţelor. Şi expunerea excesivă la soare sau frecventarea solariului pot să determine apariţia unor nervi.
Cum poţi preveni apariţia aluniţelor
Cel mai bun tratament pentru aluniţe este chiar prevenirea. Trebuie să foloseşti loţiuni cu factor de protecţie, pe care să le aplici cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare. În plus, aplică un nou strat de loţiune la cel puţin două ore, în mod special dacă pielea este expusă la soare.
Pielea trebuie protejată cu ajutorul hainelor confecţionate din materiale delicate, care să acopere zonele unde ai deja aluniţe sau locurile de pe corp unde au tendinţa să apară.
Nu este necesar un tratament pentru aluniţe, dacă acestea nu prezintă un pericol pentru sănătatea ta. În cazul în care observi modificări la nivelul lor: culoarea, mărimea, forma neregulată, inflamaţii, mâncărimi, sângerare, consultă un medic specialist care va pune un diagnostic.
Iată care sunt metodele prin care se pot îndepărta aluniţele inestetice sau cele care prezintă risc pentru dezvoltarea cancerului de piele:
– Excizia chirurgicală, care presupune îndepărtarea aluniţei cu ajutorul bisturiului şi se face sub anestezie locală. La final se suturează ţesuturile pentru a încinge zona.
– Electrocauterizarea, care se foloseşte pentru îndepărtarea nervilor mai mari şi constă în eliminarea termică a ţesutului. Nu este necesară sutura.
– Laserul, o metodă care este utilizată pentru aluniţele inestetice, iar procesul de vindecare este scurt.
Deşi aluniţele sunt considerate un semn al frumuseţii şi de cele mai multe ori nu prezintă un pericol, este bine să le monitorizăm şi să te prezinţi la timp la doctor dacă observi modificări bruşte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!