De ce au fost lichidate ziarele ŢARA şi FLUX?
Numai că lucrurile stau cu totul altfel: jubileul de care vorbesc nu e al unui sinucigaş, ci al unui ziar care, deşi nu mai apare, nu s-a sinucis, moartea lui fiind comandată, cum se spune astăzi…
…Acum treisprezece ani, pe 15 martie 1997, la Chişinău apărea primul număr al Cotidianului naţional independent FLUX. După această dată au mai fost evenimente în presa noastră, dar încă niciunul nu se poate egala ca importanţă şi semnificaţie cu lansarea FLUX-ului din 15 martie 1997. Atunci s-a încercat să se ţină în mare taină faptul că în spatele FLUX-ului stătea Iurie Roşca, iar în spatele lui – Bucureştiul, cu sume mari de bani. O anumită perioadă Roşca a rezistat şi a rezistat şi FLUX-ul, ca publicaţie independentă care făcea o politică naţională, pro-europeană şi pro-românească. Pe urmă s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat – FLUX-ul, de ochii lumii, făcea „politică unionistă”, de facto însă a fost târât în mocirla politicianismului anti-românesc de la Chişinău. (Visez să găsesc timpul necesar să scriu o istorie sinceră şi subiectivă a presei din RM, unde FLUX-ului să-i dedic un capitol aparte şi să spun tot ceea ce nu încape întru-un articolaş de ziar.) Un lucru aş dor să precizez aici: precum spunea cineva că toată literatura modernă rusă a ieşit din „Mantaua” lui Gogol, la fel cred şi eu că toată presa liberă şi independentă din RM de după anul 2000 a ieşit din FLUX-ul lansat pe 15 martie 1997.
După ce Roşca a prins gustul… „politicii moldoveneşti” şi a început să se creadă „proprietar de ziar”, care trebuie să-l slujească, rând pe rând au părăsit FLUX-ul toţi cei care l-au creat. Pe toţi cei care au plecat Roşca a încercat să-i prezinte drept „trădători”. Mi s-a lipit şi mie această etichetă. Adevărul, însă, e că nu noi l-am trădat pe Roşca, ci Roşca a trădat FLUX-ul şi ne-a trădat şi pe noi. După această trădare, Roşca a lichidat ziarul „Ţara”. Drept motiv formal au fost dificultăţile financiare. Aiurea! Va să zică, Roşca a avut milioane ca să editeze „operele” sale „publicistice” („cărţile verzi ale corupţiei”), dar nu a avut cu ce întreţine „Ţara”! Ziarul „Ţara” a fost lichidat de către Roşca (la îndemnul lui Voronin?) pentru că era singurul ziar din Basarabia ce avea pe frontispiciu harta României Mari! Roşca nu ar fi avut cum să justifice dispariţia acestei hărţi, de aceea, a fost lichidat ziarul! …
Mai apoi i-a venit rândul FLUX-ului. La mijloc a fost, bineînţeles, şi o crasă incompetenţă managerială. Roşca însă a închis Cotidianul FLUX din alte raţiuni: după ce Voronin i-a dăruit fosta televiziunea EURO TV şi fostul post municipal de radio „Antena C”, Cotidianul FLUX – cu imaginea lui de ziar anticomunist şi pro-românesc, pe care şi-o mai păstrase – deranja patronii lui Roşca… Au lăsat aşa, de ochii lumii, doar ediţia de vineri… Moartea FLUX-ului e un exemplu antologic de ce se poate întâmpla când politicul se bagă în presă şi încearcă să o controleze. Şi nu doar un exemplu, ci şi un avertisment în adresa celor care şi astăzi mai încearcă să repete experimentul lui Roşca. O, voi, cei care vă credeţi „mai-marii zilei”, nu uitaţi: după ce au dispărut „Ţara” şi FLUX-ul, au dispărut şi Roşca, şi PPCD. Este şi un avertisment în adresa celor care şi astăzi mai încearcă să repete experimentul lui Roşca. O, voi, cei care vă credeţi „mai-marii zilei”, nu uitaţi: după ce au dispărut „Ţara” şi FLUX-ul, au dispărut şi Roşca, şi PPCD…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!