De ce cash-ul va deveni rege: Lecțiile unui fost director financiar de bancă despre supraviețuirea financiară în vremuri instabile

Într-o perioadă în care incertitudinea economică planează tot mai apăsător, economistul Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă de top, trage un semnal de alarmă privind importanța lichidităților. Într-o postare recentă, acesta explică de ce păstrarea banilor cash poate face diferența între stabilitate și criză personală sau a afacerii.
Georgescu oferă o perspectivă pragmatică asupra deciziilor financiare, demontând miturile legate de rambursarea anticipată a creditelor și subliniind strategii folosite de giganți precum Apple sau investitori legendari ca Warren Buffett. Mesajul său este clar: în următoarele luni, accesul la bani s-ar putea dovedi mai dificil ca niciodată.
„Este bine sa platesc mai repede creditul de la banca? Unii spun ca este bine. Altii ca nu este bine. Pe cine sa crezi? Eu nu platesc niciodata anticipat creditele mele
Fac acest lucru din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar la o banca. In sistemul bancar este o expresie: „Banca iti da umbrela cand este soare afara, Si ti-o ia cand incepe sa ploua”.
Deciziile financiare inseamna matematica. Sa incepem!
- Ideal este sa faci mai multi bani decat dobanda la credit. In acest caz poti sa imprumuti fara numar de la banci. Apple are cash 180 miliarde dolari. Este compania care are cel mai mult cash. Mai mult decat orice banca din lume. Totusi, Apple a imprumutat in 2025 suma de 15 miliarde $ de la banci De ce face Apple acest lucru? Nu sunt idioti. Si stiu si matematica
Apple face acest lucru deoarece folosesc banii pentru a genera mai mult cash decat dobanda la credit
Eu nu rambursez creditele deoarece banii ii folosesc in aplicatiile contabile Maxfin si CFO App care imi aduc mai mult cash decat dobanda platita la banca.
Daca nu gasesti o activitate care sa genereze mai mult cash decat dobanda la credit , poti sa faci ce face Warren Buffett.
Warren Buffett, tatal investitiilor, si-a vandut majoritatea actiunilor si sta pe cash ( obligatiuni emise de US). Warren Buffett pariaza ca vine o perioada in care ai nevoie de multe umbrele ( cash)
Daca nu vrei sa cumperi obligatiuni , cum face Warren Buffett , poti sa pui banii in depozite la banca in valuta in care ai creditul.
Eu am depozite doar in euro deoarece am credite doar in euro
In acest fel dobanda primita la depozite compenseaza ( intr-o anumita proportie) dobanda platita la credit. In termeni financiari aceasta tehnica se numeste Hedging.
In aceasta perioada cashul este foarte important. Nu este o idee buna sa rambursezi mai repede din credite.
Daca de exemplu, peste 6 luni vei avea nevoie de cash, s-ar putea sa nu gasesti pe nimeni care sa-ti dea bani. Iar cei care iti vor da, iti vor cere 50% an. Educatia financiara = matematica”, a scris economistul.
Articolul asta e o tâmpenie. În perioadele de Incertitudine banii se devalorizează. Mai ales ca UE cel putin tipareste bani într-o veselie ca sa acopere nevoia de investitii militare dar nu numai. Pentru oamenii obisnuiti a ține toti banii disponibili in depozite bancare e o pierdere potențială mai ales ca dobanda este impozitata ( chiar de doua ori mai nou in RO ). Cel mai bine este sa iti diversifici modul de investire respectiv păstrare/rezervă.
Daca vorbim de investitii ne referim la achiziționare de orice ar fi Imperios necesar traiului Inclusiv servicii medicale si de ce nu training cursuri specializare pentru ca cea mai buna protectie e un job bine platit sau cunoașterea unei meserii căutate chiar in Plină criza economica.
Plasarea dispon8bilitatilor banesti in obligatiuni sau mai ales acțiuni la bursa e destul de riscanta. Ideal ar fi sa te poti diversifica 8j sensul 8nvestitiei 8ntr-un portofoliu care sa cuprinda diferite instrumente de economisire.
Perioadele de criza pot constitui perioade de oportunitate dar si de amenințări majore (război, foamete, șomaj ) asa ca individual variaza foarte mult functie de vârstă, localizarea si nivelul de pregatire profesionala .
Asa ca 9amen8 buni, nu stați cu toti banii blocati prin banci sau fonduri de investitii. Cumparati-va tot ce va este necesar sa traiti sanatosi. N8m8c nu e mai 8mportant ca viața voastră și a familiilor voastre. Crizele vin și trec.