De ce CHINA e principala economie a lumii. Luare de mită şi abuzul de putere se pedepsesc cu MOARTEA
Potrivit unui proiect de lege prezentat în comisia permanentă a Adunării Naţionale Populare (ANP, Parlamentul de la Beijing), pedeapsa capitală nu se va mai aplica pentru nouă infracţiuni, printre care traficul de arme sau de materiale nucleare, falsificarea de bani, forţarea unei persoane de a practica prostituţia sau strângerea de fonduri prin escrocherie, relatează AFP, citată de Mediafax.
Pedeapsa maximă pentru astfel de infracţiuni va fi închisoarea pe viaţă, a precizat agenţia Xinhua.
China, ţara cu cel mai mare număr de execuţii, dispune în prezent de o listă cu 55 de infracţiuni pasibile de pedeapsa capitală, dintre care multe nu implică violenţa fizică.
De la promulgarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în 1979, China a redus o singură dată, în 2011, această listă.
Beijingul a eliminat din această listă în special anumite infracţiuni economice, reducând de la 68 la 55 numărul infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea. Din 2007, înaintea oricărei execuţii este necesară aprobarea Curţii Supreme.
Însă numărul persoanelor executate în China nu a fost niciodată dezvăluit de autorităţile de la Beijing. O organizaţie neguvernamentală cu sediul în Statele Unite a anunţat săptămâna trecută că 2.400 de persoane ar fi fost executate în cursul anului 2013.
Aceste cifre arată o scădere cu 20% faţă de 2012 şi o diminuare considerabilă în raport cu cele 12.000 de execuţii înregistrate în 2002, a subliniat Fundaţia Dui Hua.
Potrivit organizaţiei, tendinţa de scădere a numărului execuţiilor în China riscă să fie pusă sub semnul întrebării de campania de reprimare declanşată de autorităţile chineze în regiunea musulmană Xinjiang, cuprinsă de tensiuni şi revoltele unei părţi a populaţiei, care contestă autoritatea Beijingului.
Ministrul transporturilor condamnat la moartea
China continuă să condamne la moarte sau închisoare lideri ai Particului Comunist şi înalţi funcţionari de stat, pentru corupţie şi abuz de putere. Cel mai recent caz este acela al lui Liu Zhijun, fostul ministru al Căilor ferate din China, care a fost condamnat luni la moarte cu suspendare, în cel mai mare proces anticorupţie din China ultimilor ani.
Tribunalul din Beijing l-a condamnat pe ministru la pedeapsa cu moarte pentru luare de mită şi abuz de putere, scrie The Guardian. Deasemenea acestuia i s-au anulat pe viaţă drepturile politice şi i s-a confiscat şi averea dobândită ilegal. Liu este acuzat că între 1986 şi 2011 a primit mită în valoare de circa 10 milioane de dolari şi s-a folosit de poziţia pe care o ocupa pentru a promova 11 angajaţi.
Liu a devenit ministrul Căilor Ferate în 2003 şi a condus un program de investiţii de milioane de dolari. A fost demis în februarie 2011, după ce autorităţile au lansat o investigaţie în cadrul căreia acesta era acuzat de „grave abateri disciplinare“.
Reţeaua de căi ferate chineze, cea mai extinsă din lume, a fost ţinta a numeroase scandaluri referitoare mai ales la siguranţa transportului feroviar, în contextul în care, în iulie 2011, coliziunea a două trenuri de mare viteză din ţară a fost o adevărată tragedie.
În martie, China a dizolvat ministerul Căilor Ferate, măsură care a făcut parte dintr-un plan menit să crească eficienţa guvernului şi să combată corupţia, atribuţiile sale fiind preluate de ministerul Transporturilor.
China pedepseşte cu moartea 68 de fapte, inclusiv omucidere, trafic de droguri, viol, re-vânzarea încasărilor de TVA, proxenetism, furt, furtul sau tranzacţionarea patrimoniului naţional sau relicvelor culturale, pornografie, comercializarea de bani falşi, infracţiuni economice, specula în general şi chiar uciderea unui urs panda.
Sursa: Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!