Actualitate

De ce „doarme” Serviciul de Informații și Securitate când e vorba de Moscova? 7000 de agenți ruși operau în Ucraina până la începerea războiului

Chiar înainte de război, care a început după invazia rusă din 24 februarie, peste 7 mii de angajați ai serviciilor speciale ruse „lucrau” în Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtyarenko, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru Glavkomom , publicat pe 29 iunie.

Potrivit acestuia, „această direcție a fost întărită constant pentru a destabiliza situația”.

Dekhtyarenko a fost întrebat dacă SBU poate numi numele persoanelor pe care miza Kremlinul în eventualitatea ocupării Ucrainei.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse avea la îndemână o serie de oameni, dintre care doreau să facă „autorități locale” în teritoriile ocupate.

Și grupurile operaționale FSB ar fi trebuit să fie implicate în formare a unor astfel de administrații. Deja la jumătatea lunii februarie a acestui an, aceștia au plecat în regiunile de frontieră ale Federației Ruse și Belarusului, iar o parte a fost în Crimeea ocupată temporar”, a răspuns purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale ucrainene.

În ceea ce privește personalitățile, a continuat Dekhtyarenko, vorbim despre foști membri ai Partidului Regiunilor care au fugit din Ucraina cu mult timp în urmă și despre politicieni din partidul Platforma Opoziției – Pentru viață (OPZZH) interzis de instanță pe 20 iunie.

El a adăugat că acești oameni „au avut acces la cele mai mari secrete” și ar putea menține legătura cu foștii lor subalterni din Ucraina.

“De exemplu, Sivkovich și Klyuyev au creat un așa-numit birou politic la Moscova, ale cărui activități sunt coordonate de serviciul 5 al FSB. Personal, Sivkovich are un rol important în această schemă, deoarece are un cerc larg de contacte printre politicienii ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al SBU. Sivkovich și Klyuev, datorită legăturilor lor, aleg cetățeni ai Ucrainei pe care FSB-ul îi poate implica în activități subversive. Ei au format o listă de oameni loiali Rusiei care erau planificați să fie folosiți în ocupație. Autoritățile.”

Bulgaria expulzează nu mai puțin de 70 de diplomați ruși

​Ministerul bulgar de Externe a anunțat marți că a cerut Rusiei să își retragă 70 de membri ai personalului diplomatic până pe 3 iulie, afirmând că Rusia trebuie să își reducă stafful ambasadei din Sofia la același nivel cu cel reprezentanței diplomatice bulgare din Moscova.

De ce doarme SIS?

Maia Sandu a decis să adopte o politică cuminte față de Rusia, în speranța că astfel va reuși să evite o confruntare militară cu dementul din Kremlin, cu toate acestea, ignorarea pericolului pe care îl reprezintă serviciile speciale rusești și oamenii lor este o greșeală, care mereu s-a întors ca un bumerang.

Amintim că presa a scris pe larg despre Irina Vlah și cum toată activitatea ei politică era coordonată de agenți FSB, în orice stat european informația ar fi fost suficientă pentru o anchetă profundă, nu și în Moldova.

Aici, politicienii mint alegătorii cu integrarea în UE, în timp ce joacă dublu cu Moscova.

Bulgaria a expulzat în această săptămână 70 de diplomați ruși, politicienii din Sofia sunt acuzați că ar fi „pro-ruși”, dar privesc mai lucid problema ingerinței Moscovei în treburile interne.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Biblia spune că orice putere e de la Cel de Sus. De la Dumnezeu. Oricine ar fi el/ea, nu asa ar trebui umilit. Nu atăcăm persoana, ci faptele. Am ascultat recent o discuție radiofonică între doi jurnalisti cu peri suri. Una m-a derutat stilul dialogului. Ei parcă ar fi fost martori oculari sau consilierii celor inplicati în evenimentele din Ucraina. Elaborau tactici, stategii. Făceau pronosticuri.. Atunci m-am întrebat – ce ar fi insemnat pentru ei neutralitatea unui stat. Se răsfrînge ea și asupra cetățenilor sau doar asupra armatei. Ce ar fi însemnat pentru ei cele 5 principii ale coexistentei pasnice.. Mai ales, neamesticul în treburile interne ale altui stat.. Ce ar zice un vecin, dacă ar afla că cutare vorbește la orice colț de stradă despre el și familia lui. Mi se pare că ceva e putred în educația și cultura politică, morală a fiecăruia în parte. Mai ales a celor care se dau cu păerea în locurile publice

    1. Bine mă Hamurapipi. Uite ce frumos ți s-au lipit buzele de curul rușilor, o minunăție. O să fii ghini la iarnî la tiraspol șezi blînd. Asta cu neamestecurili o avea și tov ceașcă, suntem sătui de propagandă comunistă amestecată acum cu puțină „sfințenie” a la satana kiril. Ai băgat-o că poate mai prinde la maldaivani nu, tu ce crezi???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *