Politică

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Motivul este același – Plahotniuc se întoarce, Opoziția nu trebuie să facă doar „declarații ieftine”.

Cine câștigă de la demiterea lui Chicu?

După ce ți-a fost anulat împrumutul, să ajungi să urmărești cum în plină campanie electorală, în direct, îți este demis Guvernul, nu poate fi decât umilitor și destabilizator. Problema noastră este că acest meci nu este între Maia Sandu (PAS, sau ACUM) și Dodon, dar între foștii membri ai binomului.

Plahotniuc poate reveni în cărți doar dacă este demis acest Guvern și se încep negocierile, altfel, el va trebui să aștepte alegerile unde să joace un rol secundar într-o dezbatere pe care o va influența, dar n-o va controla și unde ambii finaliști îi sunt oponenți.  

Alegerile prezidențiale trebuie organizate de o guvernare ne-dodonistă

Singurul scop pentru care Igor Dodon a acceptat coaliția cu PDM este de a-și asigura controlul asupra resurselor administrative și pentru a-și garanta un nou mandat. Deși Dodon încearcă să-și convingă partidul că decizia a fost una curajoasă, în realitate ea trădează o frică totală de a juca de la egal la egal. Dodon a simțit că n-are suficientă încredere că poate câștiga din nou și a decis să-și subordoneze întreg aparatul de stat. Sărmanul statalist de la Sadova crede că el a câștigat alegerile în urmă cu 4 ani, el chiar nu înțelege cine l-a făcut președinte. Fiecare zi în care guvernează pe dealuri și face poze cu bătrâni și copiii – ura și mobilizarea populară anti-dodonistă crește. 

Pe ce mizează Maia Sandu

Acest guvern va face atât de multe gafe fiind la guvernare încât nici n-ai nevoie de o strategie electorală strălucită sau și mai mult – să guvernezi, va fi suficient să zici – „uitați-vă, oameni buni, așa fel de conducere doriți?”. Acest cuplu Dodon-Chicu ne demonstrează zilnic cum o sa arate R. Moldova încă 4 ani dacă acești indivizi nu sunt măturați la următoarele alegeri. Prestația lor este cel mai bun „poster electoral” pentru blocul ACUM sau Maia Sandu. Anti-europenismul și românofobia regimului va mobiliza mai mulți oameni la vot, decât o guvernare anti-criză cu Năstase la butoane.

Analiza celor de PAS pare să arate că este mai avantajos să rămâi în opoziție față de Dodon, Candu și Șor decât să-ți asumi riscuri inutile. Unica problemă a blocului ACUM este rolul lui Năstase, care se reduce semnificativ. Dacă acesta va face un scor (foarte) slab comparativ cu Maia Sandu, sau va duce o campanie prea agresivă la adresa PAS va nimeri într-o situație foarte delicată.  

Evoluția pandemiei, un eventual nou val la toamnă, potențiala explozia de cazuri noi chiar înainte de alegeri ar putea forța orice Guvern să amâne alegerile, ce se va întâmpla atunci cu un Guvern al blocului ACUM susținut de Candu și Șor? Va sta diaspora cuminte sau va negocia demiterea guvernului ne-eficient?

MIHAI ȘTEFĂNESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *