Externe

De ce Moldova tolerează, fără reacție, atitudinea pro-rusească a celor din OSCE?

Ucraina a decis să boicoteze lucrările adunării OSCE, deoarece Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu și-a schimbat regulile pentru a exclude Rusia, potrivit unei postări pe Facebook a deputatului ucrainean Evghenia Kravciuk, scrie Le Monde.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pus sub semnul întrebării continuarea apartenenței Rusiei la OSCE, joi, într-o alocuțiune televizată la Adunarea Parlamentară a organizației de la Varșovia.

„Vedem diverse platforme internaționale găsind soluțiile necesare pentru a ajuta la stoparea terorismului rusesc, izolând cât mai mult posibil acest stat terorist și căutând o cale de ieșire din crizele globale brutale create de Rusia”, a declarat șeful statului ucrainean în fața delegaților parlamentari ai OSCE. El a întrebat: „De ce nu există încă OSCE printre aceste platforme? De ce, în special, un stat terorist, chiar și după nouă luni de crime continue, este încă membru al Adunării dumneavoastră parlamentare? Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este un test pentru orice organizație internațională”, a insistat Zelenski.

Polonia, care deține președinția rotativă a OSCE în acest an, și-a anunțat recent refuzul de a permite unei delegații rusești să participe la Adunarea Parlamentară de la Varșovia, precum și la o reuniune ministerială a OSCE programată pentru începutul lunii decembrie în orașul central Lodz. Aceasta din urmă ar fi trebuit să fie prezidată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Mișcarea a fost considerată de Moscova ca fiind „provocatoare și fără precedent”. Potrivit Moscovei, delegația rusă la reuniunea ministerială va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukashovich.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Occidentul nu vrea să recunoască, că nici OSCE, nici ONU nu mai sunt eficiente cu participarea Rusiei. E timpul de a forma un nou OSCE, chiar și un nou ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *