De ce o familie tânără nu-și poate permite un apartament în capitală
Și deși specialiștii spun că în 2014 prețurile la apartamente au scăzut în comparație cu anii trecuți, din lipsă de resurse, mii de familii sunt nevoite să închirieze o locuință pentru care trebuie să achite și până la 250 de euro lunar.
Criza pe piaţa imobiliară din Moldova este în plină ascensiune. Tot mai puţine locuinţe sunt date în folosinţă, iar municipiul Chişinău este în fruntea topului. Astfel, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul apartamentelor date în exploatare în ianuarie-martie 2014 s-a micşorat cu peste 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Statisticile arată că în mun. Chişinău numărul locuinţelor înregistrate a scăzut cu 27 la sută faţă de anul trecut. Economiştii susţin că principalul motiv al stagnării pieţei sunt preţurile mari la imobile. Totodată, în timp ce în mai multe orașe europene băncile pun la dispoziția tinerilor oferte avantajoase pentru a obține un credit ipotecar, în R. Moldova nimeni nu ia în calcul problemele potențialilor cumpărători, iar propriul apartament rămâne pentru mulți doar un vis frumos.
De ce o familie tânără nu-și poate permite un apartament?
Sunt căsătoriți de câteva luni, el are un salariu de aproape 5000 lei, ea câștigă în jur de 4000 lei. Chiar dacă, aparent, tânăra familie nu câștigă rău, oricum soții trăiesc cu chirie. S-au gândit să ia un credit ipotecar de la bancă, dar și-au dat seama că nu și-ar permite să plătească în fiecare lună mai mult de jumătate din banii pe care-i câștigă împreună. Este vorba despre situația familiei Angela și Ion Sârbu, care s-au căsătorit acum trei ani. Își doresc foarte mult un copil, dar lipsa propriei locuințe îi descurajează să facă acest pas. Și deși au încercat mai multe metode să obțină bani pentru propriul apartament, într-un final au ajuns la concluzia că vor mai aștepta până acestea se vor mai ieftini. Ei susțin că în prezent toate băncile din țară oferă credit ipotecar cu dobânzi mari și cu obligația de a lăsa ceva în gaj. Pentru ei, aceasta este o barieră greu să o depășești.
Reprezentanții unei bănci din R. Moldova spun că dobânzile la un credit ipotecar pentru familiile tinere sunt mai mici decât în mod normal, însă se oferă o sumă care constituie 70 la sută din costul imobilului. Aportul propriu al tinerilor trebuie să fie de 30 la sută. Lucrătorii de la bancă susțin că pentru primul an tinerii vor trebui să plătească o dobândă de aproape opt la sută, iar din al doilea an vor achita circa 11 la sută. „Oamenii care au nevoie de credit ipotecar trebuie să depună o solicitate și fiecare caz în parte va fi analizat de către personalul băncii. Avem cereri anul împrejur”, susține Tatiana, angajată la una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova.
Potrivit calculelor, pentru un credit ipotecar de circa 30 de mii de euro pentru 20 de ani, solicitanții vor trebui să plătească lunar puțin peste 6000 de lei. În acest context, Ion și Angela spun că nu-și vor permite în timpul apropiat un credit ipotecar, însă dacă ar reuși cumva să-l obțină, n-ar avea de unde găsi restul de 30 la sută din costul total al imobilului.
Pentru ca să-și poată cumpăra un apartament de 30 de mii euro, familia Sârbu trebuie să lucreze cinci ani, timp în care să adune 9000 de lei lunar. Faptul că trăiesc cu chirie și mai au nevoie și de mâncare face acest lucru dificil, iar colectarea banilor poate dura zeci de ani, spun soții.
Apartamentele mai ieftine, dar nu pentru buzunarele tuturor
Potrivit expertului imobiliar Nicolae Ostafeciuc, chiar dacă în ultima perioadă oamenii cumpără tot mai puține apartamente, prețurile la acestea sunt în continuare destul de mari. „Agenții economici nu-și pot permite să micșoreze prețurile cu mult, deoarece costul net al unui metru pătrat variază între 300 și 500 euro, iar oferirea unui preț mai mic decât acesta ar duce la faptul că proprietarul va suferi pierderi enorme. Prin urmare, aceștia mai bine lasă locuințele goale, decât să le vândă la un preț neconvenabil”, subliniază Ostafeciuc.
Expertul imobiliar a evidențiat și faptul că, din puținele apartamente care sunt cumpărate în prezent, majoritatea au doar o cameră sau două. El zice că oamenii caută locuințe mici și ieftine, pentru că familiile sunt mici și nu au nevoie de mult spațiu. Mai mult, aceasta le permite ca pe timp de iarnă să nu cheltuiască mulți bani pentru întreținere.
Decât se le vândă ieftin, mai bine își suspendă activitatea
Estimările agenţiilor imobiliare arată că, în ultimii ani, cererea la imobilul locativ a căzut până la 30-35 la sută din ofertă şi e firesc ca în aceste condiţii preţurile apartamentelor să scadă. O reducere de circa 17% arată şi Bursa imobiliară „Lara”, potrivit căreia cererea pe piaţa imobilului locativ s-a redus cu 60-65%.
Într-o analiză semnată de experții Agenției imobiliare „Imobilex” se spune că R. Moldova a fost afectată de criză cu mult mai puţin decât Federaţia Rusă sau Ucraina, unde piaţa s-a prăbuşit în general.
Potrivit aceleiași analize, dacă potențialii cumpărători speră că preţurile vor scădea, atunci vânzătorii nu doresc să-și vândă apartamentul sub preţul de cost. Astfel consideră şi întreprinderile care produc ciment sau alte materiale de construcţie. „Nu este avantajos să produci ciment mai ieftin decât costă el. În asemenea condiţii mai bine suspenzi activitatea întreprinderii”, se mai subliniază în analiză.
Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției imobiliare „Imobilex”, multe clădiri din Chişinău se află la un nivel de finalizare de la 30 la 60 la sută, dintre care au fost vândute de la 40 la 60 la sută din apartamente. Experții susțin că pe timp de criză toate băncile au întrerupt finanţarea sectorului imobiliar, din cauza problemelor de lichiditate a gajului respectiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!