Lumea

De ce pune Putin în pericol cea mai prețioasă icoană a Rusiei? „Fie îi este frică, fie vrea să facă ceva înfricoșător chiar și pentru el”

„Sfânta Treime”, a lui Andrei Rublev, este „târâtă” de la muzeu la mănăstire”, notează The Economist.

„Trei siluete înaripate, cu capetele înclinate și veșminte variind de la azur la aur, stau la o masă cu un potir în mijloc. Dumnezeu este absent, dar pictura este divină. „Sfânta Treime”, a lui Andrei Rublev, este cea mai prețioasă icoană a Rusiei. Pictată în secolul al XV-lea, când Rusia a fost invadată de mongoli, a reafirmat legăturile țării cu Europa creștină și indica spre o Renaștere rusă care nu a venit niciodată, potrivit istoricului rus, Dmitri Lihaciov.

Această cea mai numinoasă dintre icoanele rusești servește acum cea mai întunecată cauză: războiul lui Vladimir Putin, din Ucraina. Pe 16 iulie, icoana, care din 1929 se afla în Galeria de Stat Tretiakov, a fost mutată, din ordinul Kremlinului (și împotriva voinței restauratorilor), în Lavra Treimii a Sfântului Serghie, centrul spiritual al bisericii ortodoxe din Rusia. Acolo a fost venerată în timpul sărbătorii Sfântului Serghie, un sfânt rus care l-a influențat pe Rublev. Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse și un susținător al războiului, a spus că icoana „ne leagă de vremea în care Rusia noastră, aflată în mare pericol din cauza dușmanilor străini și interni, se concentra să devină o mare putere”.

„Cea mai prețioasă icoană a Rusiei” – Dumnezeu lipsește

Curatorii au avertizat că târârea icoanei la biserică, dintr-un muzeu în care fusese păstrată la o temperatură și umiditate precise, ar putea duce la deteriorarea ei. La fel de dăunătoare este și târârea Rusiei în obscurantism. Mișcarea a avut puțin de-a face cu creștinismul, dar totul cu cultul războiului lui Putin.

Serghei Parhomenko, un jurnalist liberal, l-a comparat pe Putin cu un faraon care încearcă să „mituiască” o zeitate: „Fie îi este foarte frică să nu piardă războiul și cere ajutor. Fie decide să facă ceva foarte înfricoșător – înfricoșător chiar și pentru el însuși – și își caută iertarea în avans”. Președintele Rusiei a avertizat, recent, că invazia sa „nici măcar nu a început cu adevărat”. Ar putea dori să țină seama de cuvintele lui Voltaire, care era mai sceptic cu privire la religie: „Dumnezeu nu este de partea batalioanelor grele, ci de partea celor mai bune lovituri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Vorba lui Voltaire: ” Rusia ar fi și azi barbara” este autentică. Paganul Putin este un criminal atroce. Păgână Rusie este o țară teroristă. Putin nu vrea nici Dumnezeu, nici icoane, nici pace, nici dialog. Ca orice terorist atroce, odiosul asasin Putin se vrea pe sine. Acest demon apocaliptic nu va avea odihna decât în ziua în care își va da duhul miseleste. Nimic nu-l scapă pe degeneratul și psihoticul criminal Putin de Judecata-de-Acum. Pe acest Iuda care a colectat ca o cloaca toate urile, toate prejudecățile și toate furiile nu-l spala de păcate toate apele sâmbetei și toate icoanele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *