Sănătate

De ce se schimbă vocea odată cu vârsta și cum să o păstrezi tânără

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru se schimbă. Toate organele și sistemele se schimbă, de la grosimea părului până la rezistența degetelor de la picioare. Sunetul vocii noastre se schimbă, de asemenea, de-a lungul anilor.

De ce se schimbă vocea pe măsură ce îmbătrânim
Potrivit unui studiu al Universității din Utah, modificările vocii sunt unul dintre cele mai subestimate semne ale îmbătrânirii, dar până la 47% dintre oameni observă că vocea lor se schimbă de-a lungul anilor.

Potrivit lui Leslie Childs, M.D., M.P.H., profesor asociat de laringologie, neurolaringologie și voce profesională la Universitatea Southwestern din Utah, odată cu vârsta au loc schimbări fiziologice care afectează toate cele trei subsisteme vocale: laringele sau cutia vocală, corzile vocale și mecanismul respirator.
Cele mai evidente modificări apar la nivelul corzilor vocale propriu-zise. Corzile vocale feminine tind să devină mai groase în timp, în timp ce corzile vocale masculine tind să devină mai subțiri.

Aceste transformări ale corzilor vocale determină modificări ale sunetelor pe care acestea sunt capabile să le producă. Corzile vocale generează sunete atunci când aerul din plămâni le face să vibreze ca niște clopoței. Atunci când ligamentele mai subțiri vibrează unele față de altele, ele produc un sunet diferit față de cele mai groase. Modificările în tiparele noastre de respirație și pierderea elasticității generale a țesuturilor afectează, de asemenea, calitatea vocii și capacitatea noastră de a o controla, în timp.

Ce schimbări apar odată cu îmbătrânirea vocii
Unii oameni încep să observe primele schimbări în sunetul vocii lor în jurul vârstei de 50 de ani, în timp ce alții își păstrează timbrul tineresc până la 80 de ani. Femeile au tendința de a avea voci mai grave pe măsură ce îmbătrânesc. Acest lucru se datorează adesea îngroșării corzilor vocale, ceea ce face ca sunetul să devină mai grav. Femeile care cântă, în special, pot observa că gama lor de tonalitate se schimbă spre un registru mai grav în timp.

La bărbați, de obicei, se întâmplă opusul. Modificările la vocile masculine sunt de obicei mai pronunțate și mai evidente, deoarece vocile masculine tind să sune mai slab și mai înalt în timp. Adesea, bărbații în vârstă de 60 sau 70 de ani se plâng că vocea lor nu mai sună la fel de autoritar ca înainte. Alte semne comune ale îmbătrânirii vocii includ o scădere a volumului sau a rezistenței vocii, o voce slabă sau răgușită și tremor vocal sau sunete tremurânde.

Cum te poate ajuta igiena vocală să eviți îmbătrânirea vocii
Îmbunătățirea igienei vocale joacă un rol important în menținerea vocii tinere. Corzile vocale pot suferi din cauza lipsei de apă, a unei alimentații deficitare sau a reflexelor acide și pot fi afectate și de tusea sistematică cauzată de congestia post-nazală.

Beți mai multă apă
Consumul unei cantități suficiente de apă pe parcursul zilei asigură lubrifierea laringelui și a corzilor vocale, oferindu-le o gamă completă de vibrații. De asemenea, menține gura și gâtul umede, eliminând înfundarea și scârțâitul din gură și gât.

Opriți arsurile la stomac
O dietă bogată în alimente acide, cum ar fi sosurile de roșii, citricele, alimentele prăjite și gustările procesate, poate declanșa refluxul acid. Acesta apare atunci când acidul gastric iritant intră în esofag sau în gât, ceea ce poate provoca oboseala vocii și modificări ale calității vocii. Este important de reținut că refluxul acid este cel care poate contribui la îmbătrânirea vocii, nu alimentele în sine. Așadar, dacă aceste alimente nu vă provoacă reflux, nu este nevoie să renunțați la consumul lor.

Dar dacă vă confruntați cu refluxul acid și nu doriți să renunțați la alimentele preferate pentru a vă proteja vocea, ar trebui să vă consultați medicul și să găsiți strategia potrivită pentru a-l combate.

Reconsideră-ți metoda de curățare a gâtului
Încercarea de a scăpa de răgușeala vocii prin tuse, de cele mai multe ori, nu face decât să înrăutățească situația. Tusea cronică poate fi un semn al unei probleme de fond a vocii, cum ar fi leziunile corzilor vocale (neoplasme benigne pe corzile vocale) sau congestia cronică postnasală (fluxul constant de mucus în partea din spate a gâtului). În timp ce majoritatea simptomelor de îmbătrânire a vocii sunt legate de modificări ale mușchilor care înconjoară cutia vocală și corzile vocale, congestia postnasală poate contribui, de asemenea, la răgușeala sau răgușeala vocii. Și, având în vedere că această afecțiune se agravează odată cu vârsta, este probabil că joacă un rol.

Dacă suferiți de congestie postnasală sau dacă tusea dvs. este cauzată de altceva, ar trebui să vă consultați medicul pentru a corecta problema.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *