De ce tot mai mulți moldoveni aleg să se mute cu traiul în alte țări?
Această stare de lucruri a accelerat şi mai mult ritmul galopant al creşterii şomajului atât la nivelul localităţilor urbane, cât și a celor rurale. Începând cu anul 1993, migraţia moldovenilor spre Europa, dar şi în est, în Federaţia Rusă şi alte state ale CSI, a căpătat proporţii din ce în ce mai mari. De regulă, această migraţie avea un caracter sezonier, dar în ultimii ani, o parte din conaționalii noștri decid chiar să se stabilească cu traiul acolo. Ce factori influențează această tendință și cum am putea schimba trendul respectiv, am încercat să aflăm de la oamenii de pe stradă.
Andrian, 38 de ani
Nimeni nu-și vede viitorul în țara asta! Aici e greu să-ți găsești un serviciu bine plătit. Cei care au familii nu pot accepta gândul că urmașii lor ar trebui să trăiască într-o lume atât de săracă și de coruptă. Fiecare își dorește o stabilitate și aici nu-i vorba de cea politică, dar de una economică sau emoțională, la urma urmei. La noi totul este într-o permanentă schimbare. Politicienii se schimbă, iar odată cu ei și cursul politic al țării și economia și proiectele și respectiv viața oamenilor. Nimeni nu pleacă de viață bună – majoritatea sunt nevoiți…
Angela, 25 de ani, Sângera
Pentru ce ar trebui să rămânem aici?! Eu, spre exemplu, am terminat universitatea, m-am angajat la o bancă cu 4500 de lei pe lună și practic toți banii trebuie să-i achit pentru chirie și servicii comunale. Nu-mi imaginez cum aș putea să-mi cumpăr un apartament cu un așa salariu. De aceea, acum mă gândesc să plec o perioadă peste hotare, să adun bani și să revin acasă. Nu-mi doresc să trăiesc în altă parte, dar nici nu voi sta aici, să încerc să supraviețuiesc de la salariu la salariu. Mulți spun că statul este vinovat, dar eu consider că toți oamenii au partea lor de vină. Avem exact ceea ce am votat și nu trebuie să ne plângem la fiecare pas.
Nicolae, 63 de ani, Chișinău
Dar tu, singurel, nu vezi ce se întâmplă împrejur?! Tot ce face conducerea e pentru ca să fugărească oamenii deștepți din țara asta. Ei au nevoie de proști, ca să-i mâne dintr-o parte în alta, ca pe niște cirezi de vite. Dacă n-aș fi fost pensionar, cred că m-aș fi dus și eu de aici. Am 4 copii și toți trăiesc în Moldova, dar se gândesc să se mute cu traiul în altă parte. Cu salariile de aici, e destul de greu să-ți hrănești familiile. Plățile pentru alimente și serviciile comunale cresc, dar leafa stă pe loc. În țările normale nu se întâmplă așa lucruri. Eu am fost toată viața profesor și mereu am trăit la limita existenței, dar știu că în statele europene profesorii chiar își permit să călătorească.
Vera, 56 de ani, Chișinău
Toți ar vrea să trăiască decent lângă părinți, copii, rude, dar în țara noastră acest lucru este cam greu. Eu am două fete și ambele sunt plecate peste hotare, în Italia. Ele spun că mai bine lucrează acolo, la babe și primesc un salariu care le ajunge pentru toate nevoile, decât să fie aici medici sau profesori, dar să aibă un salariu de 3-4 mii de lei. Eu le înțeleg, dar îmi este foarte greu fără ele acasă. Tot acolo îmi sunt și ginerii, și nepoții. Mă cheamă și pe mine la ei, chiar îmi zic să rămân acolo, dar eu nu mă pot rupe de casă. Aici am lucrat o viață, aici îmi sunt toți cunoscuții. Cred că acolo n-aș avea ce face și nu vreau să stau pe capul lor. Din păcate în țară la noi lucrurile se mișcă doar spre rău și nu cred că-mi voi vedea degrabă familiile fetelor acasă.
Ion, 19 ani, student, Drochia
Eu știu mulți oameni care au plecat și au revenit. Ei spun că acolo nu te așteaptă câinii cu colacii în coadă. Unde ai pleca ești văzut ca un străin și nimeni nu te respectă. Eu aș zice că trebuie să depunem tot efortul ca să schimbăm lucrurile la noi acasă și să nu încercăm să fugim de probleme. Cei care pleacă nu trebuie să uite că aici rămân părinții și rudele lor.
Mihai, 32 de ani, Chișinău
De unde ați luat că mulți oameni pleacă?! Poate a fost așa o perioadă, dar acum o parte dintre ei se întorc acasă și investesc banii în diferite afaceri. Într-o altă țară ești străin și nimeni nu vrea să trăiască toată viața cu o asemenea presiune pe suflet. Da, în Moldova lucrurile nu merg tare bine, dar cu siguranță ceva se va schimba în următorii ani. Cetățenii au nevoie de siguranță, iar când statul va asigura acest lucru, fenomenul migrației nu va mai fi atât de evident.
Maria, 67 de ani
Acum tinerii vor o viață mai bună. Ei nu sunt ca noi să se mulțumească cu ceea ce au. În țara noastră nu prea ai multe posibilități, de aceea ei își caută norocul peste hotare. Mă tem că peste 50-100 de ani aici nu va mai rămâne nici un suflețel.