Actualitate

De frica limbii române, primarul socialist al Ocniței a încercat să schimbe preotul

Primarul socialist al orașului Ocnița, Victor Artamaniuc s-a răzgândit să-l demită din funcție pe preotul bisericii „Sfântului Mucenic Gheorghe”, Alexandru Ceaglei. Astăzi, fața bisericească a fost chemată la o ședință de laeparhia Episcopiei Edineț și Briceni, care aparține Mitropoliei Moldovei. Asta deși, anterior, conducerile eparhiei, primăriei și consiliului raionului au dorit să-l demită pe preot la sfârșitul anului trecut.

Mărul discordiei dintre înaltele fețe bisericești, primarul orașuluiși preotul, Alexandru Ceaglei ar fi intenția Mitropoliei Basarabiei de a construi un lăcaș sfânt la Ocnița. Frica „politrucilor” socialiști este legată de o posibilă chemare la slujbe a vorbitorilor de limbă română.

În consecință, Episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, împreună cu primarul au venit, în decembrie anul trecut, cu propunerea de al schimba pe parohul bisericii cu hramul „Sfântului Mucenic Gheorghe”, protoereul Alexandru, cu un preot vorbitor de limba română.

Deși, Alexandru Ceaglei slujește aproape de 30 de ani la biserica din Ocnița, primarul și episcopul de Edineț și Briceni i-ar fi promis că piciorul lui nu va ma călca pragul lăcașului sfânt, dacă în biserică nu va veni un preot, care va ține liturghiile în limba română. Aceștia i-au amintit protoereului că este venit din Ucraină și că ar putea avea probleme cu Biroul de Migrație și Azil.

Eu nu am să fiu astăzi la Eparhie. Cine va spus așa prostie? Asta este prostie, este fals lucrul acesta, nimic nu este adevărat, părintele Alexandru este la Ocnița. Dacă era să-l demitem din funcție, noi îl demiteam atunci când a plecat acasă și nici nu a spus, dar noi nu am făcut lucrul acesta. Enoriașii spun că ați vrea să îl demiteți din funcție din cauza că duce slujbele în limba rusă? – Nu-i adevărat, sunt niște aluzii, a declarat fața bisericească

Comentariul Episcopului de Edineț și Briceni a fost oferit reporterului nordnews.md în jurul orei 11, ca la ora 15, părintele Alexandru Ceaglei îmbrăcat în sutană și cu mitra pe cap să compară în fața sinodului eparhic. După ședință, Episcopia a semnat un contract de activitate cu preotul venit din Bucovina, pe un termen de jumătate de an.

Eu rămân să slujesc în continuare, a precizat părintele Alexandru Ceaglei

Noi am cimentat pacea la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnița Fiecare perioadă ispita sa, au fost divergențe, noi deja am uitat de toate și mergem înainte. În Ocnița, de când este Ocnița, nu au fost probleme etnice niciodată, acum nu știu de ce au apărut, fiindcă sunt și din partea celor care vorbesc limba română, și din partea celor care vorbesc rusa. Are cumva adunarea o legătură cu deschiderea bisericii care se supune Mitropoliei Basarabiei? Nu, nu-i legat deloc, fiindcă noi nici nu urmărim scopul acesta, a spus primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc.

Prima biserică din Ocniţa a fost ridicată din lemn, iar protoiereul Teodosie Volovei a fost primul paroh al bisericii timp de 42 de ani. Biserica ortodoxă din Ocniţa a fost concepută ca locaş pentru feroviari, conform decretului ţarului Nikolai al II-lea, care prevedea construcţia edificiilor religioase la toate punctele feroviare importante. Construcţia bisericii a început în anul 1914, fiind însă oprită în 1917. În anul 1925 lucrările au fost reluate, construcţia bisericii din piatră fiind finisată în 1931. Picturile interioare au fost realizate de doi pictori italieni şi unul englez.

În ziua de 6 mai 1931, de Sf.Gheorghe Purtătorul de Biruinţă, biserica a fost sfinţită. De atunci hramul oraşului Ocniţa se sărbătoreşte la 6 mai.

În anul 1959 biserica Sf.Gheorghe din Ocniţa a fost închisă, fiind transformată în depozit, apoi tir. La sfîrşitul anilor 60 ai secolului XX a fost întreprinsă o tentativă de a arunca în aer biserica, în acest scop au fost chiar efectuate lucrări special. Însă analizînd situaţia s-a ajuns la concluzia că pentru a distruge locaşul religios este nevoie de o cantitate foarte mare de explozibil, iar explozia ar fi atît de puternică încît ar putea afecta clădirea gării, şcoala şi mai multe case. Din acest motiv planul nu a fost pus în aplicare.

În 1989, la iniţiativa orăşenilor, a început renovarea bisericii. De restabilirea picturilor interioare s-au ocupat pictorii din Ocniţa Constantin Obrejanu, Evghenii Virskii, Alexandr Cuba.

nordnews.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *