De la Alecsandri și Eminescu la Podul de Flori

Potrivit directorului BNRM, moderatorul manifestărilor, începând cu anul trecut acest ciclu de evenimente trece printr-o fază de relansare și reveriment. Pivotate pe motivul coincidenței lunii în care s-a născut Vasile Alecsandri și a plecat în eternitate Mihai Eminescu, această suită de acțiuni culturale, științifice și literare cuprinde întreg diapazonul tematic legat de viața și opera celor doi clasici.
Ieri, în prima zi a avut loc o oră de audiții muzicale pe temele și pe versurile lui Alecsandri și Eminescu. A urmat apoi o nouă rubrică intitulată „Cineweboteca”, în cadrul căreia au rulat noi filme despre viața și opera lui Alecsandri și Eminescu. Apoi au mai urmat: ședința Atheneului Moldova cu o conferință despre bibliofilie ținută de profesorul conferențiar Aurelian Marinciuc. La ora 14.00, având în vedere că data de 13 iunie e legată de începutul deportărilor din Basarabia, a avut loc lansarea cărții lui Ion Varta despre deportările din perioada 13-16 iunie, cuprinzând 1200 de pagini, documente de arhivă. La ora 16.00, a intrat în ședință popularul cenaclu „Ideal”, condus de Vasile Căpățână. A avut loc un recital poetic Alecsandri-Eminescu și lansarea antologiei „101” poeți cu 707 poeme.
Astăzi, aici și-a desfășurat lucrările simpozionul științific valori bibliofile, după care a urmat ședința clubului de comuniuni spirituale „Podul de flori”, moderat de ziarista și poeta Diana Zlatan avându-l ca oaspete pe poetul și eseistul Emil Mircea Nesiu din Oradea.