De Paști bisericile vor trebui să ia măsuri de prevenire a incendiilor
În acest context, vor avea loc mai multe activităţi de control din partea Secției Apărare Împotriva Incendiilor DSP Centru pentru a asigura protecţie şi siguranţă cetăţenilor. În vederea evitării unor evenimente nedorite, clădirile de cult, indiferent de capacitatea maximă simultană, trebuie să aibă cel puțin două căi de evacuare a persoanelor, distincte și independente.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează că se interzice accesul persoanelor în clădirea de cult în număr mai mare decât capacitatea stabilită și declarată.
La folosirea lumânărilor în biserici, SPCSE recomandă următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
● aprinderea și așezarea lumânărilor se va face în locuri stabilite și, pe cât posibil, la distanță de 1 m de la materiale combustibile (draperii, mobilier, icoane);
● stativele pentru lumânări vor fi executate din material incombustibil și fixate de pardoseală pentru excluderea fixării lor;
● resturile de lumânări se vor depozita în cutii metalice cu capac și se vor păstra în exteriorul bisericii;
● se interzice fixarea lumânărilor pe elemente combustibile (mobilier, pereți, tablouri etc.);
● la terminarea slujbei se sting lumânările și se întrerupe alimentarea cu energie electrică;
● se va interzice așezarea stativelor pentru lumânări în balcoanele realizate din elemente de combustibil;
Amintim că anul trecut, în noaptea de Paști, un incendiu a izbucnit la biserica Sfântul Dumitru din sectorul Botanica al Capitalei, avariind grav clopotnița și cupola. Renovarea lăcaşului sfânt a costat trei milioane de lei, bani donați de oameni de bună credinţă şi de autorităţile municipale.
Timpul.md