Social

De Paști, moldovenii ciocnesc ouă roșii prin Skype și telefon

Sau, dimpotrivă, sfânta sărbătoare sporește dorul față de cei care, în această zi, nu se vor întoarce la baștină, la bunici, părinți sau copii. Drept urmare, singura posibilitate de a avea familia reunită de Paște, cel puțin virtual, este telefonul sau internetul. 

Lucru cunoscut de toată lumea, migrația moldovenilor pentru un trai mai bun a distrus familii întregi din Moldova. Satul Malcoci, raionul Ialoveni nu e o excepție în acest sens. Dimpotrivă, majoritatea sătenilor sunt plecați la muncă în Italia sau Franța și, deși unii se întorc acasă, în multe cazuri nici măcar sfintele sărbători de Paști nu îi motivează pe moldoveni să se reîntoarcă la masa copilăriei lor. Este și cazul Iuliei Pricochi, din satul Malcoci, pentru care Paștele din acest an nu va fi cu familia reunită și va avea mai puțini oameni dragi alături.

Deși am găsit-o în toiul pregătirilor pentru Paște – curățenie, gătit, vopsitul ouălor, Iulia Pricochi, alături de cele două nepoțele, spune că în acest an, Paștele va fi altfel, deoarece nu vor fi toți membrii familiei acasă, precum era anii trecuți. „Din septembrie, cei doi nepoței pe care i-am crescut timp de șase ani au plecat în Franța, unde sunt și părinții lor de mult timp, iar anul acesta voi avea lângă mine doar nepoțelele Daniela și Marcela”, s-a destăinuit Iulia Pricochi.

Așadar, pentru ea, în această perioadă, dorul de nepoți, dar și de fiica și ginerele aflați în Franța sporește, iar pozele lor stau la locuri de cinste, în camerele nou-renovate și pregătite de sărbătoare. Totuși, deși știe că acolo le este bine, și-ar dori ca toată familia să fie alături de ea. „Visul meu ar fi să-i văd pe toți acasă la masa de Paști. Îmi aduc aminte cum stăteam înainte cu toții la masă, după aceea ne duceam toți la un picnic în grădină. Însă, dacă am rămas de tânără văduvă, nu le-am putut oferi fiicelor mele decât ajutor la creșterea copiilor, iar ei au plecat să muncească în țări străine, ca să câștige acolo mai bine”, se destăinuie bunica Iulia.

Bunica – și mamă, și tată pentru nepoți


Chiar și așa, Iulia Pricochi se mândrește cu fiicele și ginerii săi, dar, mai ales, cu cei patru nepoți, pe care i-a crescut. Ea afirmă că nepoțeii ei, Carolina și Vadim, de 15 și, respectiv, 16 ani, sunt lăudați în Franța, pentru că sunt educați, respectuoși și harnici. „Mi-a aduc aminte că și aici învățau bine și am fost lăudată tot timpul că sunt o bunică cu cei mai educați nepoți. Chiar și la biserică, preotul îmi spunea că, dacă cei mai nedisciplinați copii sunt cei care au părinții plecați peste hotare, deoarece nu învață, nu ascultă, fumează, ai mei sunt cei mai cuminți. Mi-a fost foarte greu să mă despart de ei, fiindcă am fost și mamă, și tată pentru ei”, a spus bunica Iulia. Totodată își amintește de durerea copiilor când au rămas fără părinți. „Le-a fost foarte greu. Erau buimăciți, stăteau la calculator și așteptau să vorbească doar cu părinții. Îi simțeam că suferă și nu prea mă ascultau. Dar, după un timp, am început să ne înțelegem, iar acum când vorbim la telefon, îmi spun cât de dor le este de mine și că vor acasă”, a spus cu lacrimi în ochi bunica.

Paștele din Moldova și Franța, unit de Skype și telefon

Așadar, în acest an, chiar dacă pe masa de Paști va avea pască, cozonac și ouă roșii, învârtită cu nuci, răcituri, pârjoale și multe alte mâncăruri tradiționale, nu va găti atâtea bunătăți cum făcea anii trecuți. „Vor veni la mine fiica mai mică cu soțul și cu nepoțelele, iar apoi, alături de surorile mele, ne vom duce la casa părintească din sat. Și poate voi vorbi cu nepoțeii din Franța pe Skype sau la telefon, așa cum fac în fiecare seară”, a spus Iulia Pricochi.

Totodată, își aduce aminte cu mare drag de Paștele de acasă, de când era un copil. „Înainte, se tăia porcul, iar părinții făceau cârnaț, jambon, salam de casă. Toată mâncarea se făcea dintr-un porc. Mama vopsea un lighean mare cu ouă, cocea un cuptor cu pâine, cozonac și pască, învârtită de două-trei feluri cu dulceață sau nuci și câte și mai câte. Când erau toți, făceam mâncare pe săturate”, se destăinuie bunica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *