Politică

(Declarația unui EUROPEAN) Cele mai MARI probleme ale RM: corupţia, justiţia şi lipsa de transparenţă

Potrivit Agenţiei "Infotag", ambasadorul a menţionat că "sistemul judiciar necesită reforme în continuare".

"Reforma sectorului judiciar este o prioritate cheie pentru noi şi este fundamentală pentru viitorul ţării şi pentru atragerea mai multor investiţii, pentru că oamenii vor să le vadă în Republica Moldova. Toate aceste reforme se fac pentru cetăţenii ţării, pentru cetăţenii de rînd, care doresc să aibă un sentiment de predictibilitate a viitorului lor în ţară. Avem instrumente extraordinare în Europa. Vom continua să oferim o finanţare puternică în aceste domenii", a spus ambasadorul.

Potrivit lui, un alt domeniu care trebuie redresat este lupta împotriva corupţiei, consolidarea ordinii de drept şi a instituţiilor democratice.

"Toate aceste domenii necesită intervenţii pentru a le eficientiza, ceea ce va contribui şi la edificarea unui stat cu o economie de piaţă funcţională", a spus ambasadorul.

Referindu-se la înstrăinarea Băncii de Economii, Pirkka Tapiola a menţionat că dincolo de reforme, în R.Moldova trebuie să existe transparenţă în sectorul financiar.

"În sistemul financiar trebuie să existe transparenţă, inclusiv în ce-i privește pe acţionari. Trebuie să fie transparenţă în sistemele de privatizare. Acestea sînt chestiuni foarte importante. Este necesar ca sectorul financiar să fie un sector puternic, transparent şi sănătos", a menţionat şeful delegaţiei UE.

În ceea ce priveşte problema transnistreană, oficialul a menţionat că cel mai important lucru este să existe încredere între cele două maluri ale Nistrului.

"Lucrăm foarte activ pentru a găsi o soluţie durabilă privind acest diferend, bazîndu-ne pe integritatea teritorială a R.Moldova şi pe statutul special al regiunii transnistrene. Este foarte important ca reunificarea să fie făcută în avantajul ambelor părţi, să fie asigurată legătura dintre populaţia de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Ceea ce este foarte important este să ajungem la populaţia transnistreană ca să arătăm cît de atractivă este Republica Moldova pentru toţi cetăţenii ei. Procesul de negocieri este foarte important pentru că ne ajută să construim punţi de legătură", susţine oficialul european.
 
Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *