Politică

DECLARAȚIA veteranilor ai Războiului pentru independenţa RM: Formuzal şi acoliţii lui cred că ei fac legea şi tocmeala în țară

Una din vedetele numărul unu al canalelor de televiziune din țară a devenit Mihail Formuzal, başcanul Autonomiei Găgăuze. La capitolul prezenței la diferite posturi TV şi în alte mijloace mass-media, domnia sa a depăşit cu mult orice altă persoană publică de rang republican, nemaivorbind de cei de rang local. Declaraţiile sale sunt pe cât de stranii, pe atât de demagogice, obraznice şi provocatoare. Ba nu-i place denumirea limbii pe care noi o vorbim, deşi Domnia sa nici măcar nu s-a obosit s-o înveţe, ba cere interzicerea unor partide care lui nu-i plac, ba cere izgonirea unor diplomaţi şi, culmea, afirm sus şi tare că anume dumnealui are obligaţia și menirea să păzească, să apere și să ocrotească statalitatea Republicii Moldova.
Mai mult ca atât, în presa de la Comrat şi pe portalurile electronice de ştiri, afiliate și subordonate lui Formuzal şi acoliţilor lui, apar ştiri care de care mai deocheate și mai provocatoare. Acestea au culminat cu o ştire potrivit căreia în data de 2 februarie, pentru represalii asupra populaţiei locale, Comratul va fi invadat de jandarmii unei țări străine. De ce la 2 februarie? Este evident. Pentru că anume în această zi Formuzal, acompaniat de Burgudgi, Dobrov și alţii de teapa lor, au mai iniţiat şi efectuat o manifestare provocatoare, căreia i-au zis referendum, și care ar trebui să pună la îndoială vectorul extern al Republicii Moldova.

Contrar politicii oficiale ale conducerii țării, Formuzal şi acoliţii lui au declarat această manifestare ca legală şi şi-au făcut mendrele aşa cum au vrut. Nu i-a oprit nici faptul că printr-o hotărâre de judecată aşa-zisul referendum a fost declarat ilegal, nici faptul că Procuratura Generală a RM a intentat o cauză penală pe acest fapt.

Rezultă că Formuzal şi acoliţii consideră că în țara noastră ei fac legea şi tocmeala cum vor şi sunt de neatins. Aşa- zisul referendum este contrar şi duşmănos aspiraţiilor şi vectorului european al țării noastre, determinat şi promovat prin programul elaborat de conducerea RM. Paradoxal e că Mihail Formuzal este membru al guvernului, iar programul de guvernare a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova. Anume pentru aşa vector au votat majoritatea alegatorilor RM.

În baza celor expuse avem câteva întrebări și obiecţii:

Unu
. Ea este adresată chiar başcanului Formuzal: interesele cărei ţări le promovaţi, domnule tovarăş başcan, dacă nu executaţi legile Republicii Moldova?
Şi apoi, dacă sunteţi un mare admirator al spaţiului euro-asiatic, de ce v-aţi trimis fiica la studii într-o ţară europeană?

Doi.
Alegătorii din Găgăuzia constituie 3,5% din numărul total al alegătorilor Republicii Moldova. Chiar făcând abstracţie de ilegalitatea acţiunii, în condiţia când la aşa-zisul referendum au votat 62%, ceea ce constituie 2% din alegătorii țării, ce impact poate avea acest fapt asupra Programului Guvernului? Și, dacă nu are niciun impact, cum altfel poate fi catalogat aşa-zisul referendum decât o provocare KGB-istă obraznică, regizată şi finanţată de peste hotarele țării, provocare care nu are nimic comun cu adevăratele interese, chiar şi ale populaţiei din autonomie.
Oare nu reprezintă aceste acţiuni o provocare vădită de învrăjbire dintre poporul băştinaş şi alte etnii, care locuiesc în RM? În aceste condiţii, le doreşte başcanul binele conaţionalilor săi?

Trei. Domnilor guvernanţi, poate vă întrebaţi de ce noi nu am făcut această Declaraţie înainte de pretinsul referendum? Vă răspundem: am crezut că avem o guvernare, care ştie bine că în politică și în administrarea oricărui stat există metode legale de convingere si de constrângere, iar astăzi constatăm că nu suntem în anii `90-`92 când statalitatea noastră abia se înfiripa. Ne aflăm în anul 2014 şi guvernarea, dacă doreşte să fie respectată, ar trebui să ştie cum să utilizeze toate instrumentele legale pentru a ne apăra legile, Constituţia şi demnitatea, dar să nu se ducă la plocon la aceşti indivizi.

Depăşind limitele referitoare la acest aşa-zis referendum provocator, vă întrebăm; Cum de explicat faptul că Formuzal se deplasează la Tiraspol şi participă la „ceremoniile” legate de aşa-zisa zi a independenţei autoproclamatei formaţiuni separatiste, iar apoi vine şi participă la şedinţele Guvernului RM? Cum de explicat o aşa toleranţă şi oare nu ea alimentează poftele de provocări?

Patru
. Ca alegători, ca cetăţeni care am apărat independenţa RM cu arma în mâini și ca reprezentanţi ai societăţii civile, solicităm crearea unei Comisii Parlamentare, care să examineze de urgență în ce măsură Administraţia Găgăuziei realizează principalul postulat al Legii 344 din 23.12.1994, care prevede ca Autonomia Găgăuză este înfiinţată în scopul satisfacerii necesităţilor naţionale şi a păstrării identităţii naţionale a găgăuzilor, prosperării limbii şi culturii lor.

Ca cetăţeni ai acestei țări am dori să cunoaştem în ce măsură este realizat acest primordial deziderat în condiţia în care, din informaţiile pe care le avem, în douăzeci de ani n-a fost deschis nici măcar un liceu cu predare în limba găgăuză? În acest context, care ar fi oportunitatea unei aşa autonomii?

Și de ce noi, contribuabilii RM trebuie să susţinem instituţii care propagă pe toate căile limba și cultura unui stat străin, ignorând totalmente limba şi cultura poporului care dă denumirea statului?

Cinci. Domnilor de la Procuratura Generală și de la Serviciul de Informaţii, explicaţi întregii societăţi de ce până în prezent indivizi ca Burgudgi, Dobrov ş.a., care promovează vădit separatismul şi urăsc tot ce e moldovenesc, sunt până azi la libertate?

Șase. Considerăm că Parlamentul, Ministerul de Externe al RM este dator să ia o atitudine față de declaraţiile ambasadorului rus în Moldova, care susţine făţiş acţiuni de genul referendumului ilegal, fapt care constituie o imixiune gravă în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Şapte. Domnilor parlamentari, Găgăuziei i s-a oferit autonomie fără a consulta poporul moldovenesc. În aceste condiţii, considerăm că este necesar să sesizaţi Curtea Constituţională dacă formarea unor autonomii administrative pe teritoriul statului, fără un plebiscit naţional, se încadrează în normele constituţionale?

Opt. Întrucât başcanului Formuzal și acoliţilor săi le plac atât de mult aşa gen de jocuri, propunem să organizăm și noi un referendum și să consultăm poporul, dacă suntem de acord ca la Comrat să fie autonomie?

Și în final vrem să ne adresăm în mod special unei persoane „binecunoscute”. Dle Voronin, când exercitaţi funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, aţi avut o poziţie intrasingentă în raport cu separatismul violent de care a fost afectată RM şi vizavi de liderii de la Comrat, care încercau să destabilizeze situaţia politică din republică, iar pe unii din ei, inclusiv pe actualul başcan Formuzal, ia-ţi pus sub urmărirea penală.

La momentul actual, poziţia PCRM şi acţiunile dvs. la acest subiect le apreciem ca o manifestare de trădare a intereselor naţionale şi ca o sfidare a moralităţii și bunului simţ.

Preşedintele Consiliului,
Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare” Eduard Maican

Vice-Preşedinte al Consiliului,
cavaler al Ordinului „Credinţă Patriei”
de gradul I Anatol Rusu

Membru al Consiliului,
Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare” Valeriu Cerba

Membru al Consiliului,
Cavaler al Ordinului „Credinţă Patriei”
de gradul I Vasile Ţurcan

Membru al Consiliului, Cavaler al
Ordinului „Ştefan cel Mare” Mihai Tomacinschi

Membru al Consiliului, cavaler al Ordinului
„Ştefan cel Mare” Ion Grigoreac

Membru al Consiliului, Vasile Chetruş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *