Declarație: Aşa cum anti-hitleristul Stalin a reușit să legitimeze ocuparea de teritorii străine, la fel speră şi Putin cu campania sa anti-ISIS
Potrivit lui, aşa cum Stalin a fost în măsură să-şi legitimeze actiunea de ocupare a unor teritorii straine (parte din Finlanda, Polonia şi Bucovina, dar si Basarabia, republicile baltice, insulele Kurile) în urma luptei cu Hitler, la fel și Putin speră să primească o legitimare pentru crimele sale în urma unei lupte comune impotriva ISIS. Dar, expertul subliniază că Rusia a contribuit la crearea ISIS nu mai putin ca Stalin la consolidarea fascismului german.
„Să începem cu faptul că islamismul radical a început odata cu invazia sovietică din Afganistan. Toţi cei mai radicali islamiști, inclusiv Osama bin Laden, s-au calit in lupta împotriva Uniunii Sovietice. Cel de-al doilea impuls pentru creșterea radicalismului islamist a fost invazia si macelul sangeros al Rusiei în Cecenia”- spune Avraham Shmulevich.
Expertul constată că cel mai mare număr de militanți ISIS sunt recrutați din Rusia și țările fostei Uniunii Sovietice. Acest lucru se explica în mare parte din cauza faptului ca mulți ani serviciile speciale ruse literalmente i-au „împins” pe islamiști în Siria și Irak, punandu-i în fața unei alegeri: închisoare sau emigrare.
„Desigur, nu știm ce scop a urmărit FSB în acest caz: a vrut doar să îndepărteze de pe teritoriul rus elementele nedorite, sau chiar a vrut sa consolideze ISIS. Dar, este un fapt ca serviciile speciale ruse au furnizat ISIS contingentulcel mai motivat și educat al militantilor islamisti.
Si relatiile dintre Bashar al Assad şi ISIS sunt neclare. Acum trei săptămâni, premierul turc l-a acuzat în mod public de colaborare cu ISIS. Zonele controlate de Assad și ISIS au cea mai lungă linie de contact – și cele mai puține ciocniri armate, fapt care nu poate decât să produca îngrijorare. De asemenea, de partea ISIS lupta o mulțime de foști generali ai armatei lui Saddam Hussein, care în trecut au fost şcoliti în academiile militare din Rusia sau URSS „- spune Shmulevich.putin musca buza
Expertul subliniază faptul că, in prezent, nu există date cu privire la modul în care serviciile de securitate rusesti folosesc vechile legături cu ISIS și care este fluxul de luptători din Rusia, sau în ce masura organizatiile „subterane islamice” din Rusia se afla sub controlul serviciilor speciale.
„Cu toate acestea, în cazul în care Rusia dorește să evite să fie acuzată de colaborare cu ISIS, ar trebui cel puțin să clarifice această problemă. Moscova de mai mulți ani a creat un „coridor verde” pentru militanții islamisti care doreau să se alăture ISIS. Deoarece nicio explicație nu ne-a fost data în acest sens, putem presupune ce e mai rau. În plus, serviciile ruse au dosare detaliate despre foarte multi comandanți ISIS și aș dori să înțeleg modul în care aceste date sunt utilizate? Pe scurt, suspiciunile exista și Rusia nu face nimic pentru a le risipi. Pentru moment putem spune că Moscova a avut o contributie la crearea ISIS. Nu spun că organizatia terorista este complet condusa de rusi, dar unele pârghii de influență asupra formării acestei miscari le are cu siguranță, „- spune rabinul.
Un alt fapt care vorbeste în mod clar în defavoarea Rusiei este că această țară sta la originea terorismului arab.
„Rusia a educat, instruit şi organizat așa-numita mișcare teroristă palestiniană, iar toate tehnicile care sunt acum folosite de teroriștii islamici, inclusiv deturnarea avioanelor și atentatele sinucigașe au fost dezvoltate de KGB și sateliții săi, de exemplu, serviciul de informații din Bulgaria” – adaugă Shmulevich.
atacuri parisRabinul nu crede că Putin este în spatele atacurilor de la Paris (desi este unul dintre principalii beneficiari) și sugerează că acestea au fost pe deplin organizate de ISIS. Cu toate acestea, expertul a menționat că liderul rus foloseste tragedia din Franta în propriu interes, iar în acest moment el reușește să convingă Occidentul că Rusia va fi un aliat de încredere în lupta împotriva teroriștilor.
„Retorica Occidentului față de Rusia s-a înmuiat considerabil, iar liderii occidentali vorbesc acum despre necesitatea de a coopera cu Rusia în soluționarea crizei siriene. De asemenea, s-a înmuiat retorica Occidentului şi împotriva lui Assad. În același timp, cu câteva zile în urmă, presa israeliană a publicat informații potrivit carora Putin a prezentat un ultimatum lui Assad cu privire la necesitatea de a părăsi scena politică, în caz contrar Rusia va fi obligată să întrerupă sprijinul militar”, spune Avraham Shmulevich.
Potrivit analistului, principala problemă după plecarea președintelui sirian ar putea fi o baie de sânge în care adversarii lui Assad vor trece prin sabie pe toti susținătorii săi, iar acestia reprezinta aproximativ 20% din populație. Pentru a preveni un astfel de macel este nevoie de prezenta unei forțe armate solide care ar putea lua sub protecție pe suporterii lui Assad. De asemenea, o posibila cale de rezolvare a situatiei ar putea fi reorganizarea Siriei dupa modelul Irakului sau Libanului, unde există un număr de unități teritoriale independente.
„După plecarea lui Assad, Putin îşi poate lua in serios misiunea de aparator si sa furnizeze stabilitate în regiune. El poate obține statutul de protector al Latakiei, cu centrul la baza militară din Tartus, realizand astfel si un mai vechi vis al țarilor ruși – acela de a iesi la Marea Mediterană. Și, probabil, prețul pe care il va cere pentru asta va fi Ucraina „, – avertizeaza expertul.avioane ruse Siria
Abraham Shmulevich se teme că Occidentul va accepta conditiile lui Puitn si va face concesii Moscovei, deoarece, pana la urma, Occidentul nu are niciun angajament formal fata de Ucraina, cu excepția deja „caducului” Memorandum de la Budapesta. Acest risc va creste în mod clar în cazul unor noi atacuri ISIS impotriva cetatenilor occidentali.
„Potrivit serviciilor secrete germane, peste 2.500 de militanți ISIS s-au strecurat odata cu fluxul de refugiați în Europa de Vest, iar această informație a fost făcută publică înainte de ultimul val masiv de refugiați. Acum, ei sunt în mod evident mult mai multi. Noile atacuri teroriste pot avea loc atât în Europa, cat şi în Statele Unite ale Americii sau pe teritoriul bazelor militare americane din întreaga lume. Și cu fiecare atac terorist de succes, despre Ucraina se va vorbi tot mai puțin”, avertizează Shmulevich.
Un semn că Putin se bazează pe o astfel de versiune este dovada noii escaladări a conflictului armat din estul Ucrainei.
„Experți militari ucraineni remarcă faptul că pentru prima dată în ultimele 18 luni, militarii ruși se afișează pe linia de demarcatie din Donbas fără să se ascundă în spatele militanților. Spre Donbas continua sa se scurga coloane de tehnica militara pe care „militiile populare” nu sunt in stare s-o manuiasca. Se poate afirma ca se pregăteste o ofensivă masivă. Desigur, nu este exlus sa fie doar niste manevre provocatoare, dar posibilitatea unui nou atac in estul Ucrainei nu poate fi exclusa”- constată analistul.
Sursa: paginaderusia.ro