(DECLARAȚIE) NATO nu-şi propune niciodată să schimbe statutul de neutralitate al Republicii Moldova
“Observăm cu fiecare an, dar în special după criza din Ucraina, o deschidere extraordinară pentru Republica Moldova. NATO nu-şi propune, şi acest lucru a fost subliniat şi în timpul recentei vizite a Secretarului general adjunct la Chișinău, dar şi în timpul şi mai recentei vizite a Secretarului general la Bucureşti, unde s-a subliniat foarte clar: NATO nu-şi propune niciodată să schimbe statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ei îl respectă şi îl vor respecta. Dar există, în afară de acest aspect pur militar pe care îl putem considera o parte pe care nu am vrea să o atingem, există un domeniu vast de cooperare unde Republica Moldova ar putea excela”, a spus Dragancea.
„Cred că cei din Federaţia Rusă s-au obişnuit să discute cu noi ca şi cu o parte a Federaţiei Ruse. Deci, ei, mai întâi de toate, nu manifestă respect pentru ţara noastră. Şi dacă l-ar fi manifestat şi-ar fi dat seama, ar fi realizat la un moment dat că ei, de fapt, au avut un parteneriat mult mai profund cu NATO decât avem noi. Şi, bineînţeles, Republica Moldova nu reprezintă pentru NATO o mare putere regională sau nu ştiu ce.
Potrivit lui Dragancea, Republica Moldova trebuie să fie un partener activ şi o ţară dinamică. “Şi, după mine, ar fi corect ca noi, în Republica Moldova, să decidem ce vrem să facem cu NATO, ce vrem să facem în relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică şi până unde deschidem noi portiţa cooperării cu această organizaţie, în ce măsură această cooperare ne este benefică. Deci, aceste lucruri ţin, de fapt, de dreptul suveran al Republicii Moldova de a-şi alege viitorul. Eu nu văd în curând Republica Moldova membră NATO, dar nici nu vreau să zic că noi trebuie să demonizăm această organizaţie. Trebuie să avem o cooperare foarte corectă şi să vedem unde sunt interesele noastre. Noi avem interes să cooperăm cu NATO şi am făcut acest lucru, precum v-aţi convins, atunci când am trimis în operaţiunea condusă de NATO cu mandat ONU în Kosovo, unde 42 de militari moldoveni îşi fac cu cinste datoria şi, de fapt, creează imaginea pozitivă a Republicii Moldova”, a adăugat oficialul.
Potrivit acestuia, aflarea frontierei NATO pe Prut ne garantează, într-un fel, securitate şi posibilitatea de a ne afirma.
sursa: europalibera.org
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!