Actualitate

DECLARAȚII ȘOC: Dodon a repornit CONTRABANDA cu țigări oprită în timpul guvernării Maiei Sandu

Primarul de Bălți Renato Usatîi susține că în timpul guvernării Sandu s-ar fi întreprins măsuri pentru contracararea contrabandei cu țigări, dar că aceasta s-ar fi reluat ulterior și ar fi gestionată chiar de către șeful statului, Igor Dodon.

Usatîi a prezentat miercuri, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, o serie de documente din care ar reieși că în timpul guvernării Sandu s-ar fi întreprins măsuri pentru contracararea contrabandei cu țigări provenind din regiunea transnistreană, dar că odată cu instalarea noului Executiv, aceasta ar fi fost reluată.

El s-a referit la două documente emise de către șeful SIS, Alexandr Esaulenco, trimise în adresa premierului Maia Sandu și a șefului Agenției Servicii Publice Mircea Eșanu, prin care le cerea celor doi suspendarea eliberării licențelor pentru importul produselor de tutungerie în stânga Nistrului, tuturor companiilor înregistrate în regiunea transnistreană.

„În data de 15 octombrie, Esaulenco îi trimite un raport doamnei Maia Sandu, în care directorul SIS-ului o informează pe doamna prim-ministru că în perioada anilor 2012-2014, sub patronajul holdingului “Sheriff” din Transnistria, mai multe companii din stânga Nistrului au obținut licența de import a țigărilor pe teritoriul Republicii Moldova. În total e vorba de 550 de milioane de pachete de țigări, sub acoperirea duty-free. Deci, Esaulenco recomandă ca Agenția Servicii Publice să nu mai dea nicio licență de import în Republica Moldova a țigărilor companiilor din Tiraspol, pentru că aceste țigări erau destinate grupărilor specializate în contrabanda spre spațiul UE, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe cel al Ucrainei”, a declarat Usatîi.

El a mai precizat că „Guvernul Maia Sandu a reacționat la aceste recomandări ale directorului SIS și aceste companii din Transnistria nu au mai primit această licență”: „Asta înseamnă că s-a oprit contrabanda”.
După ce a plecat Guvernul Sandu, susține Usatîi, contrabanda s-a reluat.

„Pleacă Guvernul Maia Sandu și în februarie 2020 cu Doamne ajută cum zice Dodon, Agenția Servicii Publice, în data de 13 februarie eliberează licența pentru importul de țigări pentru o firmă din Transnistria, pe data de 19 februarie, este eliberată licența pentru altă firmă”, a mai spus Usatîi. El l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar sta în spatele acestor decizii.

„Cu ce vă deosebiți voi de Plahotniuc, domnule Dodon, Guvernul vostru mixt, dacă voi ați pornit schemele despre care SIS a spus că trebuiesc interzise?”, a menționat primarul de Bălți.

Potrivit lui Usatîi, aceste decizii din octombrie au stat și la baza aparițiilor unor neînțelegeri între Igor Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselskii, dar că după ce a fost din nou emise licențele pentru companiile din stânga Nistrului, disensiunile au dispărut.

Ce spunea studiile din România despre contrabanda cu țigări în noiembrie 2019 și decembrie 2020

Potrivit unui studiu al companiei Novel Research, anume în noiembrie 2019 contrabanda cu țigări în România a înregistrat cel mai scăzut nivel din 2008.

Un studiu realizat de către aceeași companie, în februarie 2020, atesta o nouă creștere puternică a contrabandei la începutul acestui an, în special din Republica Moldova.

Producătorii de ţigarete sunt îngrijoraţi faţă de saltul abrupt al contrabandei provenite din Republica Moldova, care se apropie vertiginos de o treime din total.

„Aceasta este o dovadă clară a influenţei politicului asupra pieţei negre, actualii decidenţi de la Chişinău revenind asupra măsurilor luate de fostul guvern pentru diminuarea contrabandei către statele UE-ca de exemplu închiderea magazinelor Duty Free de pe aşa-numita graniţă cu Transnistria. Aceasta este realitatea de peste Prut, dincolo de perdelele de fum ale suprareglementării comerţului legal, de genul interzicerii expunerii produselor în magazine şi instituirii de facto a vânzărilor pe sub tejghea”, declara atunci Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

https://cotidianul.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *