Demnitarii moldoveni trăiesc într-o sărăcie lucie…

Mai mult decât atât, unele declaraţii sunt scrise greşit sau incomplet. Printre restanţieri s-ar putea număra şi unii parlamentari, întrucât 46 de deputaţi, majoritatea comunişti, încă nu şi-au publicat veniturile pe site-ul Legislativului.
Unii miniştri şi deputaţi au completat greşit declaraţiile pe venit, indicând sume mai mici decât cele reale şi „uitând” să menţioneze toate proprietăţile de care dispun. Concluziile aparţin Comisiei Centrale de Control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, care s-a întrunit ieri în şedinţă. „Până pe 29 ianuarie au fost depuse 124 de declaraţii pe venit, restul funcţionarilor le-au făcut publice în ultima zi. Procurorii şi judecătorii, precum şi autorităţile publice locale nu s-au grăbit să respecte legea”, a declarat preşedintele Comisiei, Veaceslav Ioniţă.
Potrivit secretarului CCC, Vadim Enicov, în luna februarie Parlamentul urmează să creeze Comisia Naţională pentru Integritate, care va verifica corectitudinea declaraţiilor de avere şi va lua decizii privind sancţionarea celor care nu şi-au depus declaraţiile pe venit. „Există posibilitatea ca demnitarii să fie sancţionaţi. În anii trecuţi au fost câteva cazuri de sancţionare disciplinară, administrativă sau penală a persoanelor care nu şi-au depus declaraţiile, dar ele au fost foarte puţine”, a declarat pentru TIMPUL Vadim Enicov. Totodată, expertul în drept constituţional Alexandru Arseni se îndoieşte de faptul că vreun funcţionar public va fi sancţionat. „Legea nu prevede sancţiuni pentru cei ce „uită” să-şi declare averea. Doar judecătorii pot fi penalizaţi, deoarece acest fapt este stipulat ca abatere disciplinară. Demnitarii nu au nici o responsabilitate şi anul trecut nu a fost nici o persoană sancţionată”, a menţionat Alexandru Arseni.
Cei mai bogaţi, respectiv, săraci demnitari sunt…
ÎN GUVERN. Din declaraţiile depuse până ieri, cel mai bogat membru al Executivului este, de departe, actualul premier Vlad Filat. Deşi a obţinut un salariu mai modest decât alţi demnitari – numai 180 mii lei anual -, prim-ministrul a înregistrat, în 2011, peste 6,5 mln. lei din venituri mobiliare, imobiliare şi cote de participare în capitalul agenţilor economici şi peste 11 mln. lei din activitatea economică a întreprinderii româneşti la care este acţionar. De asemenea, Filat a declarat că e proprietarul unei locuinţe de peste 4,6 mln. lei şi al două autoturisme.
Ministrul milionar. Cea mai impunătoare avere declarată este cea a ministrului Construcţiilor, Marcel Răducan. Acesta este singurul ministru milionar în lei, potrivit declaraţiilor de venit. Pe parcursul anului trecut el a obţinut peste 120 mii lei de la minister, 9 mii din activitatea pedagogică şi 250 mii lei din valori mobiliare, imobiliare, şi cota-parte din participare în capitalul agenţilor economici. Răducan deţine un SRL în valoare de 2.864.576 lei.
Cel mai mare venit salarial l-a avut viceprim-ministrul Eugen Carpov – 365 mii lei. Acesta a mai declarat un apartament în valoare de peste 230 mii lei. Circa 350 mii lei din salariu au obţinut ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filp, şi ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi. Ultimul a mai obţinut peste 100 mii lei din activitatea pedagogică şi alte 37 mii lei din activitatea ştiinţifică.
Ministrul Economiei a declarat un venit de circa 280 mii lei la locul de muncă şi alte 180 mii din alte activităţi economice. Valeriu Lazăr deţine două loturi de pământ în valoare de peste 400 mii lei, o casă de locuit de 2 mln. lei şi un automobil. Familia Lazăr este acţionară a unei firme de consultanţă şi a unei agenţii de turism.
Ministrul de Finanţe, Veaceslav Negruţa a declarat un venit de – 220 mii lei din salariu şi 65 mii lei din alte surse. Ministrul deţine o casă de locuit de peste 32 mii, un apartament de aproape 300 mii lei şi două automobile.
Ministrul Agriculturii a obţinut pe parcursul anului trecut circa 190 mii din salariu şi activitatea pedagogică şi peste 36 mii din activitatea ştiinţifică. Bumacov a mai acumulat aproape 100 mii lei din activitatea de reprezentant al statului în societăţile comerciale. El deţine două terenuri în valoare totală de peste 600 mii lei, o locuinţă de un mln. lei şi un garaj de 42 mii lei. Anul trecut Vasile Bumacov şi-a procurat un automobil în valoare de 288 mii lei. Ministrul mai deţine 10%, respectiv 30% din două întreprinderi din care spune că a obţinut zero venituri.
Ministra Muncii, Valentina Buliga a obţinut din salariu circa 180 mii lei şi 320 mii lei din depunerile bancare, iar ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a câştigat numai 120 mii lei la locul de muncă şi peste 11 mii din activitatea pedagogică. Alte 18 mii le-a acumulat din activitatea de reprezentant al statului în societăţile comerciale.
Miniştrii Mediului şi al Transporturilor, Gheorge Şalaru şi, respectiv, Anatol Şalaru au câştigat câte 200 mii lei la locul de muncă. Iar ministrul de Externe, Iurie Leancă, a acumulat un venit de numai 165 mii lei şi are un automobil în valoare de 103 mii lei.
Cei mai săraci miniştri sunt reprezentanţii Partidului Liberal – Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, care a declarat un venit salarial de 110 mii lei şi 51 mii lei din alte surse, şi Ion Cebanu, ministrul Tineretului şi Sportului, care a câştigat circa 100 de mii de lei din salariu şi două mii de lei din activitatea pedagogică. Niciunul dintre ei nu are locuinţă, potrivit declaraţiei de venit.
Cel mai mic salariu l-a primit ministrul Afacerilor Interne. Alexei Roibu a fost remunerat cu doar 97 mii de lei. Totuşi, ministrul a obţinut aproape 180 mii de lei din alte surse şi peste 730 de mii din depunerile bancare. Cu toate acestea, Roibu nu deţine nicio locuinţă.
ÎN PARLAMENT. Până ieri pe site-ul Parlamentului doar 55 dintre deputaţi şi-au făcut publice averile. Se pare că deputaţii comunişti nu prea vor să-şi afişeze veniturile. Doar un comunist şi-a declarat public veniturile.
Cel mai bogat deputat este prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. Pe lângă salariul de numai 143 mii lei, acesta a mai obţinut peste 40 mii lei din depuneri bancare şi valori mobiliare, imobiliare şi cota parte în capitalul agenţilor economici. Acesta deţine un apartament de 1,4 mln. lei, trei automobile în valoare totală de peste 2 mln. lei. Prim-vicepreşedintele Parlamentului a mai obţinut 34,5 mln. lei din cota-parte valorică a unui SRL.
În Parlament mai sunt doi milionari. Valeriu Streleţ a acumulat un venit salarial de 180 mii lei şi aproape 5 mln. lei din alte surse (cota de participare în capitalul agenţilor economici). Iar Andrian Candu a obţinut un salariu anual de 127 mii lei şi aproape 2 mln. lei din dividende.
Cel mai mare venit salarial l-a declarat deputatul comunist Artur Reşetnicov: 1177,32 mii lei şi peste 250 mii din arenda încăperilor deţinute. Deputatul a mai declarat o casă de peste 660 mii lei şi un apartament de 680 mii lei, precum şi un oficiu de peste 800 mii lei.
Cel mai mic venit salarial l-a obţinut Gheorghe Focşa – 107 088 lei. Acesta mai deţine două loturi de pământ şi o casă de locuit, toate în or. Leova.
Doi deputaţi au declarat locuinţe peste hotare, iar 19 deputaţi, potrivit declaraţiilor, nu deţin o locuinţă.
Miniştrii fără casă:
Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip, Ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, ministrul Educaţiei, Mihail Sleahtiţchi.