Democratii inghesuie Biblioteca din Orhei
La inceputul lui februarie, TIMPUL scria despre incercarile mai multor consilieri raionali comunisti din Orhei de a se refugia la Partidul Democrat. Tot atunci, orheienii au intrat intr-un scandal, dupa ce fiica „democratului” Iurie Lupacescu (noul reprezentant al Guvernului la Orhei) s-a ales cu un lot de pamant la pretul de numai noua mii de lei. O parte dintre alesii locali invinuiesc PD ca preia practica comunista de a acapara, prin acte de coruptie, bunurile publice. In replica, Lupacescu declara ca nimeni dintre acuzatorii sai nu cunoaste legislatia.
Biblioteca „Al. Donici” din Orhei risca sa ramana fara teren adiacent, care ar putea trece in proprietatea fiicei lui Iurie Lupacescu, Olesea. Asta rezulta dintr-o decizie de ultima ora a Consiliului orasenesc (CO) Orhei, in pofida faptului ca biblioteca apartine Consiliului raional (CR) si terenul nu poate fi instrainat fara acordul lui.
De cativa ani, Olesea Lupacesu e proprietara unui garaj din preajma bibliotecii, terenul aferent acestuia fiind insa proprietate publica. In 2008, cand tatal sau mai era consilier raional din partea PD, CO a delimitat terenul ocupat de biblioteca de cealalta parte a terenului. Apoi, in decembrie 2009, tot CO schimba destinatia „terenului lui Lupacescu” in teren pentru constructii si il transfera din proprietate publica in privata, dand unda verde tranzactiilor ce vor urma. Deoarece niciuna dintre cele doua hotarari nu avea acceptul CR, ele nici nu erau inregistrate la Cadastru. Mentionam ca si primarul orasului, Ion Stratulat, e reprezentant al PD.
Lucrurile s-au schimbat peste noapte. La finele anului trecut, Lupacescu este numit reprezentant al Guvernului la Orhei, iar la 16 ianuarie 2010 Cadastrul inregistreaza ambele decizii. La 2 februarie, acelasi CO, fara sa se consulte cu legislativul raional, ii vinde Olesei Lupacescu terenul aferent garajului, cu suprafata de 3,24 ari, in care intra si groapa de canalizare a bibliotecii. Singurul reprezentant al CR, implicat in aceasta afacere, este vicepresedintele de Orhei, Vladimir Rotaru, care de asemenea este din PDM. Inca in toamna, acesta a semnat in taina, fara stirea consilierilor, actul de constatare a acestui imobil.
Potrivit Lidiei Sitaru, sefa bibliotecii, tranzactia a pus-o intr-o situatie foarte incomoda: „Ne-au lasat un metru de la perete, nu avem nici iesire de rezerva. Ce sa facem in caz de incendiu sau alte calamitati? Desi e necesara reparatia capitala a exteriorului, in acest spatiu e imposibil sa munceasca cineva”. Responsabilul de privatizari al CR Orhei, consilierul Gheorghe Visanu, crede ca decizia cu pricina reprezinta abuz de putere din partea unei grupari de oficiali, condusa de Rotaru si Lupacescu.
„Unde s-a mai vazut ca in actul de constatare a unui imobil sa semneze personal vicepresedintele raionului? Mai mult, Guvernul obliga administratiile publice locale sa elibereze toate garajele si sa dea terenurile in arenda, dar la noi se vinde unul, la un pret de zece ori mai mic, fiicei reprezentantului Guvernului! Biblioteca apartine CR si delimitarea terenului este ilegala fara decizia noastra”, a adaugat Visanu. De aceeasi parere e si arhitectul raionului Orhei, Ion Platon: „S-a incalcat flagrant Legea privind terenurile de proprietate publica si delimitarea lor. Cum pot eu sa vand averea cuiva, si inca la un pret de nimic? Ei n-au coordonat nici cu Ministerul Culturii, in subordinea caruia se afla biblioteca, nici cu CR, care e proprietarul ei. Scopul pare evident – terenul public devine privat, apoi e vandut, schimbandu-i-se si destinatia. Astfel, maine aici ar putea fi ridicata o casa…”.
Vladimir Rotaru recunoaste partial gafele comise. El e de acord ca actele adoptate pana acum nu sunt valabile fara decizia CR si presupune ca problema se va discuta la urmatoarea sedinta a Consiliului. „Oficiul cadastral s-a grabit cu inregistrarea terenurilor, caci era necesara decizia CR de a recunoaste delimitarea. Fara aceasta, celelalte decizii se duc de rapa. Totusi, vrem, nu vrem, Lupacescu oricum o sa procure terenul”, considera Rotaru. La randul sau, Iurie Lupacescu isi neaga orice implicare in aceasta tranzactie si o considera legala: „Cererea a fost depusa de fiica mea. CR nu a solicitat delimitarea terenului si de aceasta s-a ocupat primaria. Nu stiu ce inseamna coruptie si cine a comis-o, dar eu nu am nicio tangenta…”.
Solicitat de TIMPUL, presedintele raionului Orhei, Andrei Globa, afirma ca Rotaru nu avea dreptul sa semneze pe ascuns, din numele CR, niciun document si da de inteles ca deciziile CO ar putea fi anulate. Lupacescu, insa, spune ca nici Globa, nici arhitectul raionului, niciunul dintre cei cu care am discutat nu cunosc legile…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!