Actualitate

Dependența de cumpărături, o boală psihică certificată: cum se manifestă

Niciodată nu a fost mai ușor ca acum să comanzi online tot ce îți trece prin cap, de la hârtie igienică la o combină frigorifică, de la gumă de mestecat la benzile desenate cu Pif ale copilărie tale. În teorie, cumpărăturile pe internet te ajută să câștigi timp, să fii mai eficient în a găsi cel mai mic preț pentru un un anumit produs și în a găsi reduceri la produse de care nici nu știai că ai nevoie.

Zic în teorie, pentru că acea iluzie de eficiență, de fapt, te face să pierzi mai mult timp căutând o grămadă de chestii inutile pe internet. În mod autentic, îți cumperi toate prostiile online doar pentru a-ți da seama foarte târziu că ai o problemă, suferi de o formă de dependență. Fără să-ți dai seama, obișnuitele tale sesiuni nocture de shopping au devenit viciu.

Când faci cumpărături pe internet, te simți mai fericit în acele momente. Un influx de dopamină îți oferă iluzia că vei mai fericit pe termen lung datorită acelei achiziții, dar din ce în ce mai mulți psihoterapeuți sunt de altă părere. Dependența de cumpărături online a ajuns în sfârșit să fie recunoscută ca o boală, iar singurul regret al psihologilor este că a trecut atât de mult timp până să se întâmple asta.

Faptul că rămâi fără bani în cont este cea mai mică problemă a dependenței de achiziții de pe diverse site-uri. Din păcate, de la shopping la despresie sau anxietate acută este o cale foarte scurtă. Conform cercetătorilor, această problemă este mai grav în 2019 decât în anii trecuți din cauza creșterii numărului de magazine online, a aplicațiilor care facilitează cumpărăturile și a livrărilor în confortul căminului. Internetul nu se închide niciodată, iar cum alcoolicii sunt dependenți de băuturi spirtoase, shopoholicii nu se pot opri de cumpărat după o zi grea la muncă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *