Sănătate

Depresia postnatală poate fi depăşită

Se aştepta că va sărbători fiecare moment petrecut alături el. În schimb, tot ce-şi dorea era să plângă. Maria era pregătită pentru multe zâmbete şi emoţii frumoase, însă tot ce simţea era anxietate, iritabilitate şi oboseală permanentă.

Psihologii spun că această stare e firească pentru orice mamă. De regulă, este cauzată de schimbările hormonale ce apar în urma naşterii. Odată ce nivelul hormonilor intră în normal, aceste stări trec destul de repede. Totuşi, dacă starea de anxietate ţine o perioadă îndelungată, iar noua mămică refuză să aibă grijă de copilul său, de sine însăşi, doarme puţin şi se simte vinovată sau neputincioasă, avem de-a face cu depresia post-partum.

Printre cauzele depresiei postnatale sunt schimbările hormonale, după cum am menţionat mai devreme (scade nivelul estrogenului şi progesteronului, dar şi nivelul tiroidei), cele fizice (kilogramele în plus, nesiguranţa în privinţa propriei atracţii sexuale) şi stresul, provocat de lipsa somnului sau/şi de sentimentul de neputinţă de a avea grijă de copilul tău.

Cea mai bună recomandare pentru a face faţă depresiei postnatale este să ai grijă de tine, mintal şi fizic. Prin urmare, nu-ţi reduce orele de somn, ai nevoie de la fel de multă odihnă ca şi bebeluşul tău. Programează-ţi ore în care să fii doar tu cu tine, pentru a te relaxa şi a lua o pauză de la îndatoririle de mamă, ce zici de un film la cinema sau un masaj relaxant. Fă din mâncare o prioritate, nu doar copilul tău are nevoie de nutrienţii necesari pentru a creşte şi a se bucura de viaţă, ci şi tu. Ieşi afară, la soare, pentru cel puţin 15 minute pe zi. Fă exerciţii fizice, nu e nevoie să mergi la sală, ci doar să faci o plimbare de cel puţin jumătate de oră în fiece zi.

Nu uita că nu eşti singură şi nu te-ai înscris la vreo competiţie de „supermame”. Aşadar, cere ajutorul celor din jur – familie şi prieteni. Nu te izola, fă din relaţiile cu ceilalţi adulţi o prioritate. Spune ce simţi, când simţi. Povesteşte prin ce treci – şi bune, şi rele, cel puţin unei persoane, care este gata să te asculte şi să-ţi ofere susţinerea de care ai nevoie. Înscrie-te într-un grup al mamelor tinere, de exemplu un forum pe internet. Chiar dacă ai susţinerea prietenilor, experienţa altor femei, care trec prin aceleaşi emoţii ca şi tine, te va face să nu te mai simţi atât de singură şi neputincioasă.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *