Actualitate

Deputat de la Kiev: Republica Moldova și România, în PERICOL dacă Rusia va ataca Ucraina

Conform lui Dunda, Kremlinul ar utiliza aceleași tactici și strategie de decenii, testând constant atenția oponenților și vecinilor la acțiuni agresive. Conform lui, Moscova ar renunța la anumite strategii dacă observă că adversarul rezistă.

„Dacă oponentul își arată slăbiciunile și inabilitatea de a rezista, Federația Rusă face mereu pasul următor, adică agresiunea militară.Un exemplu, ocuparea teritoriilor noastre în 2014. Ucraina era încă slabă și confuză, în timp ce Occidentul încă nu înțelegea cu ce terorist agresiv avea de-a face. La vremea respectivă n-am fost în stare să respingem atacurile vecinilor la granița sudică, iar Rusia a ocupat Crimeea și părți din regiunile Donețk și Lugansk. (…)

Suntem gata să ne apărăm, să ne apărăm granițele și să răspundem aspru la agresiune. Armata noastră are echipament militar mult mai puternic decât acum opt ani și e mult mai antrenată față de atunci. Așadar, e greu de crezut că Rusia va îndrăzni să facă mai mult decât manevre militare de-a lungul graniței noastre”, consideră Dunda.

De asemenea, acesta a mai punctat că ucrainenii sunt îngrijorați, dar nu mai sunt cei din 2014, iar administrația țării nici nu își imaginează că Rusia va îndrăzni să atace din nou țara vecină și că „armata rusă va trage în ucraineni în timp ce, în mod jenant, îi numeau frați”.

„Dacă trupele ruse ar intra în Ucraina, nu s-ar opri din drumul spre Moldova ori România. (…) România poate acționa ca un vecin european și ca un aliat. Susținerea din România e foarte importantă în momentul acesta. (…) România ar putea avea de suferit, cu siguranță. Să luăm aminte că România a fost, acum mulți ani, parte a Pactului de la Varșovia și, conform lui, toate țările care au susținut acest pact la un moment dat sunt considerate de Federația Rusă vasali. Și țări unde, din punctul de vedere al Rusiei, ea are dreptul să își exercite influența.

Așadar, dacă trupele ruse intră în Ucraina, ele nu se vor opri și România poate deveni următoarea victimă a agresiunii. Mai mult, trupele ruse ar putea intra și pe teritoriul Republicii Moldova – e o poveste tristă și separată cu Kremlinul acolo – iar această situație va lovi România la fel de tare. România trebuie să înțeleagă că Ucraina e ultimul avanpost în fața apărării ei în fața Rusiei, iar suportul României față de Ucraina nu ține doar de siguranța ucrainenilor, ci și de pacea poporului român”, a conchis Dunda.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *