Actualitate

Deputații au modificat Codul Electoral

După cum informează TRIBUNA, prezentul proiect de lege a fost elaborat ca urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, prin care s-a dispus revenirea la alegerea directă preşedintelui Republicii Moldova.

Principalele modificări au fost efectuale la prevederile ce ţin de termenele de constituire a circumscripţiilor electorale şi secţiile de votare, stabilirea datei alegerilor, condiţiile speciale pentru listele de subscripţie pentru înregistrarea candidaţilor, prevederile speciale cu privire la desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, confirmarea alegerilor şi evident procedura de suspendare şi demitere din funcţie a preşedintelui prin referendum.

Astfel, preşedintele Republicii Moldova se va alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani.

Circumscripţiile electorale şi consiliile electorale de nivelul doi se vor constitui cu 55 şi respectiv cu 50 de zile înainte de alegeri.

La funcţia de preşedinte al RM pot candida cetăţenii moldoveni cu drept de vot care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc în ţară nu mai puţin de 10 ani, posedă limba de stat şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Pentru a fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al RM depun listele de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15 mii de alegători şi nu mai puţin de 600 de semnături din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Grupul de iniţiativă pentru desemnarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al RM va fi compus din cel puţin 25 şi cel mult 100 de persoane. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *