Deputații francezi au votat legea transparenței vieții publice
Dispozitia cea mai controversata priveste patrimoniul parlamentarilor si al celorlalti alesi, cum ar fi primarii marilor orase.
Initial, presedintele François Hollande vroia ca acest patrimoniu sa fie facut public, asa cum s-a intamplat cu cel al ministrilor imediat dupa scandalul Cahuzac.
Pana la urma insa, dupa o confruntare cu deputatii socialisti din majoritate, si mai ales cu presedintele Adunarii nationale, declaratiile de patrimoniu ale deputatilor nu vor fi publicate. Ele vor fi consultabile la prefectura.
Oricine va putea face acest lucru dar nu va putea sa fac publice datele, riscand o sanctiune penala. In schimb vor fi facute publice declaratiile de interese, care vor preciza toate activitatile si relatiile pe care le au parlamentarii, rudele si colaboratorii lor, si care ar putea sa creeze conflict de interese.
"Din discutiile pe care le-am putut avea cu primul ministru si cu seful statului, reiese ca sunt mandri de noua lege. Ea a fost de altfel laudata de toate organismele care se ocupa de transparenta pe plan international, pentru ca este o lege importanta si eficace. Cateva mii de alesi vor trebui sa-si declare patrimoniul, si oricare compatriot il va putea consulta. Va fi suficient sa mergi la prefectura pentru a avea acces la aceste declaratii. Ceea ce-i interseaza pe concetatenii nostri nu este atat sa cunoasca patrimoniul unui anume ales, ci sa stie ca un ales nu se imbogateste de pe urma mandatului sau. Si daca anumiti alesi s-ar imbogati de pe urma mandatelor lor, acest lucru s-ar vedea imediat si ar putea fi denuntat si sanctionat", spune Bruno Leroux, seful de grup al deputatilor socialisti la Adunarea nationala din Paris.
Un nou organism, Inalta autoritate pentru transparenta, va verifica exactitatea declaratiilor facute de alesii francezi, daca este nevoie si cu ajutorul fiscului.
La dreapta esicherului politic majoritatea deputatilor s-au opus noului text de lege, dar nu toti, in timp ce ecologistii si frontul de stanga si-au exprimat regretul ca reformele nu au mers destul de departe.
Premierul Jean-Marc Ayrault este insa mandru, el crede ca Franta va avea legislatia cea mai exigenta din toata Europa, in materie de transparenta a vietii publice