CSI / Rusia

Deputații ruși au aprobat în prima lectură revocarea ratificării Tratatului asupra Interzicerii Testelor Nucleare

Marți, 17 octombrie, deputaţii ruşi au aprobat în prima lectură revocarea ratificării Tratatului asupra Interzicerii Testelor Nucleare, un nou pas înapoi în materie de neproliferare, pe fondul conflictului din Ucraina şi al crizei din relaţiile Rusiei cu Occidentul, informează Reuters și Agerpres.

Astfel, în cadrul unui vot în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, 412 de deputaţi s-au declarat pentru revocarea ratificării în anul 2000 a acestui text.

Acest vot intervine la scurt timp după ce Vladimir Putin îl ceruse, refuzând cu toate acestea să spună dacă Rusia intenţionează să reia testele nucleare.

Acest tratat internaţional este unul dintre cele trei acorduri de anvergură universală în materie de dezarmare nucleară, alături de Tratatul asupra Neproliferării Armelor Nucleare din 1968 şi Tratatul asupra Interzicerii Armelor Nucleare din 2017.

La începutul lunii octombrie, președintele rus a declarat că ţara sa ar putea să-şi ”retragă acordul pentru ratificarea” Tratatului asupra Interzicerii Testelor Nucleare, ca răspuns la faptul că SUA nu l-au ratificat niciodată.

”Washingtonul trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că hegemonia lor nu va duce la nimic bun”, a declarat marţi Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat.

De asemenea, acesta a dat asigurări că deputaţii revocă ratificarea pentru ”a-i apăra pe cetăţenii” ruşi şi a menţine ”o egalitate strategică mondială”.

Această măsură comportă riscul unor posibile noi teste nucleare şi al unei accelerări a cursei înarmării.

”Nu sunt gata să spun dacă noi trebuie sau nu să reluăm testele”, a spus la începutul lui octombrie Vladimir Putin, care lăuda dezvoltarea de noi arme super puternice care să poată transporta focoase nucleare.

De la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Vladimir Putin a făcut declaraţii ambigue în ceea ce priveşte recurgerea la arme nucleare.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a efectuat teste nucleare. Ultimul test, întreprins de Uniunea Sovietică, datează din 1990, iar cel al SUA – din 1992.

Tratatul asupra Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (Comprehensive Test Ban Treaty – CTBT) a fost deschis pentru semnare în 1996, însă nu a intrat niciodată în vigoare, pentru că nu l-au ratificat toate cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare în momentul elaborării tratatului.

Rusia, Franţa şi Regatul Unit l-au ratificat, însă nu şi SUA sau China.

Însă acest tratat internaţional a permis de peste 25 de ani ca lumea să fie mai sigură, acţionând ca o măsură de siguranţă, într-un moment în care lumea este îngrijorată de o posibilă cursă a înarmării nucleare, în special în regiunea Asia-Pacific. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *