ActualitateExterne

Deputatul în Rada Supremă din Ucraina, reținut la Chișinău nu va fi extrădat. Procurorul general interimar a emis ordonanța

Deputatul în Rada Supremă din Ucraina, Evghenii Iakovenko, reținut în Republica Moldova pe 4 iunie de polițiștii de frontieră în urma unui consemn al INTERPOL-ului, nu va fi extrădat în Belarus. O ordonanță în acest sens a fost emisă de procurorul general interimar Dumitru Robu, transmite Jurnal.md.

Concomitent cu refuzul extrădării deputatului vizat, s-a dispus și punerea acestuia în libertate.

„Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Suprema a Ucrainei, câstigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geo-politice din regiune. Or, prin rezoluția sa din 09.03.2022 privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus.

În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevantă în contextul adoptării soluției de extrădarea a acestuia către autoritățile competente ale Belarusului. Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile persoanei și nu va avea acces la un proces echitabil. Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din Rada Suprema a Ucrainei către autoritpțile competente ale Republicii Belarus”, menționează PG printr-un comunicat de presă.

Menționăm că deputatul ucrainean era anunțat în căutare internațională, după ce a fost acuzat de luare de mită și corupție. Evghenii Iakovenko a fost ales deputat în anul 2019, fiind candidat din partea partidului „Batikivșina”, condus de fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko.

Sursa: Jurnal.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.