Ultima oră

Descoperire IMPRESIONANTĂ: cel mai mare tezaur monetar de pe teritoriul României. PESTE 50 de KILOGRAME

"Ieri, în Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat imediat autorităţile culturale şi suntem în proces de recuperare a acestui tezaur", a anunţat Daniel Barbu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. "Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi", a spus Ponta. În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de "taxe neplătite".

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.
Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător duminică, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea. După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.

Sursa: realitatea.net

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.