Ultima oră

Deținătorii instituțiilor media ar putea fi obligați să-și declare proprietatea

Deputații liberal-democrați propun modificări la Codul Audiovizualului prin care persoanele fizice sau juridice vor fi obligate să-și declare proprietățile în fața CCA dacă vor licență de activitate în mass-media.

Publicul are dreptul să știe cine stă în spatele mijloacelor mass-media, consideră deputații liberal-democrați. În plus, ca să existe pluralism de opinii trebuie evitată concentrarea mai multor surse media în mâinile unui singur proprietar, consideră Centrul pentru Jurnalism Independent.

Nadine Gogu, directoarea centrului pentru jurnalism independent: Scopul principal al elaborării proiectului respectiv de lege este de a asigura accesul la informație despre proprietatea în mass-media și totodată de a asigura pluralismul de opinie. Dacă Consiliul Coordonator al Audiovizualului va deține date corecte despre cine este beneficiarul final va putea aplica legislația în vigoare în ceea ce ține de câte licențe poate deține un singur proprietar.

Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, deputat PLDM: Să avem mai multă transparență la capitolul proprietarii posturilor radio, televiziune, mass-media, ziare.

Chiril Lucinschi, președintele comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media: Și după ce obține licența de a fi radiodifuzor anual trebuie să prezinte raportul financiar. Pentru cei care vor și pe care îi interesează de fapt cum funcționează această instituție o să aibă toată informația pentru a face analiză, concluzii , pentru a înțelege de unde se iau sursele financiare, cine întreține această instituție media.

La audierile publice de astăzi s-a confirmat că atât Consiliul Coordonator al Audiovizualului, cât și deputații din alte fracțiuni susțin această inițiativă legislativă.

Marian Pocaznoi, președintele CCA: Suntem cointeresați ca acest proiect să fie implementat.

Ion Ceban, deputat neafiliat: Eu cred că noi vom susține acest proiect de lege, consider că este binevenit și repet, un pic întârziat.

Și radiodifuzorii susțin proiectul, însă cred că rezultatele vor fi nule dacă nu va exista un mecanism mai clar și mai eficient de implementare.

Gheorghe Stratan, juristul unui post de televiziune privat: Simpla declarație prezentată la Consiliul Coordonator niciodată nu va confirma cine se află în spatele unui post de televiziune sau cine este beneficiarul efectiv, direct.

Menționăm că și Consiliul Europei recomandă ca legislația națională să oblige deținătorii mijloacelor mass-media să își facă publice proprietățile și beneficiarii.

Sursa: tv7.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *