CSI / RusiaRăzboiUcraina

Dezertările au devenit o problemă inclusiv în rândul trupelor de elită trimise de Putin în Ucraina

Problema tot mai mare a armatei ruse cu dezertările a început să afecteze și forțele sale de elită, trupele aeropurtate (VDV), arată un document intern scurs pe canalele de Telegram rusești.

Documentul a fost publicat inițial pe canalul de Telegram rusesc VChK-OGPU, denumit după prima poliție secretă din Rusia sovietică, cercetătorul independent Chris Owen notând că acesta provine cel mai probabil din biroul unei procuraturi ruse, transmite Hotnews.

Actul oficial reprezintă un sumar privind acuzațiile de natură penală aduse trupelor aeropurtate, cel mai probabil începând cu data de 1 februarie 2023, deși acest lucru nu este întru totul clar.

Documentul afirmă că în cadrul acestei ramuri a forțelor armate ruse au fost raportate 325 de cazuri de absență fără permisiune, notând că 228 dintre militari au fost „recuperați”, în timp ce alți 97 sunt în continuare dați în căutare.

Chris Owen notează că, dat fiind faptul că forțele VDV ar trebui să aibă în jur de 40.000 de militari (45.000 înainte de începerea războiului din Ucraina), numărul dezertorilor prezentat doar în acest document ar reprezenta aproape 1% din efectivele totale ale trupelor aeropurtate.

Owen amintește de asemenea că înregistrările de la tribunalele militare din Rusia arată un număr tot mai mare de dezertori, o situație sesizată și de către ministerul britanic al apărării, care nota în evaluarea sa publicată pe 24 mai că documentele oficiale ale justiției ruse arată că armata lui Vladimir Putin a avut în primele 3 luni ale acestui an mai mulți dezertori decât în tot anul 2022.

„Este de asemenea interesant de notat că documentul înregistrează 29 de decese în această perioadă, 6 dintre ele rezultând din ”incidente” (probabil de natură penală. Au fost înregistrate de asemenea alte 4 cazuri de vătămare corporală gravă. Acestea au fost cel mai probabil rezultatul unor bătăi între soldați”, mai notează Chris Owen cu privire la noul document.

Trupele aeropurtate ruse au înregistrat pierderi uriașe în primele luni ale invaziei

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA nota încă din luna mai a anului trecut că forțele rusești au rămas probabil fără rezerviști pregătiți de luptă, forțând comandamentul militar rus să amestece soldați din mai multe elemente diferite, inclusiv companii militare private și miliții proruse, în unități aparent regulate ale armatei și ale infanteriei navale.

„Companiile militare private rusești se pare că formează unități combinate cu elemente aeropurtate din cauza pierderilor semnificative de efective”, mai nota ISW, catalogând situația drept „șocantă”.

„Denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari este șocantă și ar fi cel mai clar indiciu de până acum că Rusia și-a epuizat rezervele disponibile de efective pregătite pentru luptă”, sublinia acesta.

Tot în luna mai a anului trecut, ministerul britanic al apărării nota la rândul său că forțele aeropurtate ale Rusiei s-au aflat în mijlocul unora dintre cele mai mari eșecuri militare din Ucraina, situația datorându-se în parte faptului că au fost folosite în operațiuni de regulă atribuite infanteriei mecanizate sau forțelor blindate.

„VDV au fost angajate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie cu blindate și au suferit pierderi grele în timpul campaniei. Performanțele lor inegale reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană”, nota pe 26 mai 2022 ministerul apărării de la Londra.

„Eșecul de a anticipa rezistența ucraineană și autosuficiența ulterioară a comandanților ruși a dus la pierderi semnificative în multe dintre cele mai de elită unități rusești”, mai sublinia acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *