Internațional

Dezvăluiri explozive: Unde își ține ascunși banii Kim Jong-Un, liderul de la Phenian

Nu știm exact câte kilotone a avut, dar știm că a fost mai puternică decât cea de la Nagasaki. Nu știm nici dacă liderul de la Phenian, Kim Jong Un, are curajul să meargă până la capăt, chiar dacă ambasadorul său la ONU a făcut amenințări directe la adresa Statelor Unite.În acest moment, toate opțiunile sunt pe masă: de la negocieri, până la o ripostă militară masivă, dacă va fi nevoie. Ce știm sigur e că luni Consiliul de Securitate al ONU se va întruni din nou.

Din 2011, de când Kim Jong Un a preluat puterea, numărul testelor nucleare și balistice a crescut și ca numar și ca putere. Și, de fiecare dată, Națiunile Unite au sancționat Coreea de Nord. Țara nu are voie să exporte fier, cărbune, metale preţioase, să importe carburanți, nimeni n-are voie să vândă Phenianului echipamente care ar putea fi utile în plan militar, sunt doar câteva dintre aceste sancțiuni.

Toata lumea se întreabă de unde are regimul comunist nord-coreean valută pentru s-și duce mai departe programul nuclear, deși este de mai bine de 10 ani sub sancțiuni internaționale. Secretele financiare ale regimului se află în misteriosul Birou 39 – brațul financiar al Partidului Muncitoresc Nord-Coreean.

Citește și: Dezvăluire interesantă! Sumă considerabilă plătită de Liviu Dragnea pentru a fi prezent la mormântul lui Avram Iancu

Biroul 39 este în sediul partidului, în centrul Capitalei, undeva, în subteran. Acolo s-ar afla inclusiv seifuri imense în care sunt depozitați banii lui Kim Jong Un. Nimeni nu știe cam care e suma. Estimările sunt de la 3-4 miliarde de dolari, până la zeci, anunță Stiriletvr.ro.

Kim Kwang Jin, fost finanțist al regimului nord-coreean, explică acest sistem unic în lume. Coreea de Nord are o economie națională și o alta, paralelă- așa numită "economie a curții regale" -, care e controlată de liderul suprem. De acolo vin banii pentru traiul luxos al nomenclaturii și – cel mai important – banii pentru programele militare.

Practic, Biroul 39, de care s-ar ocupa direct chiar sora lui Kim Jong Un, spune presa asiatică, este ca o firmă comercială, care lucrează cu profituri uriașe. Și a reușit, până acum, sa ocolească sancțiunile internaționale.

Tom Burgis, reporter de investigatii Financial Times: "Echipa de specialişti ONU, care monitorizează aplicarea sancţiunilor, a constatat că există foarte multe portiţe şi Coreea de Nord reuşeşte, prin diverse subterfugii, să obţină valută din vânzări de arme şi alte exporturi."

Biroul 39 are diverse firme-paravan în străinătate, în locuri unde se pot face afaceri fără mari bătăi de cap. În Macao, de exemplu, unde aveau cel puțin două sedii. Între timp, au fost închise și mutate. Unul era pentru tranzacțiile cu armament. Armele nord-coreene plecau spre Vietnam, Myanmar, Africa, Iran, Sira. Și un alt sediu pentru afacerile cu aur. Coreea de Nord este printre țările cu cele mai mari depozite de aur din lume.

Biroul 39 face toate tranzacțiile cu bani gheață, niciodată prin tranzacții bancare, pentru a se pierde orice urmă.

O altă sursă de bani sunt muncitorii din străinătate. Merg mai ales în construcții și în industria textilă, în Vietnam, Mongolia, Federația Rusă ori în state africane. Dar aproape toți banii ajung în conturile partidului.

Choi Jung-Hoon, fost oficial nord-coreean, refugiat în străinătate: "Biroul 39 se ocupă de finanţele regimului. Toate fondurile importante de acolo sunt alocate. De acolo se controlează tot, inclusiv fondurile pentru bombe nucleare şi rachete."

Nord coreenii vând și cumpără prin intermediari din diverse colțuri ale lumii, iar mărfurile sunt plimbate pe toate continentele pentru a se pierde urma. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *